Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Toon alle blogs & vlogs
steenuiltjes in Tuin der Lusten

Door Joep van de Laar

Elk nadeel hep se voordeel

Joep van de Laar, STONE | woensdag 12 april 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1022x

Mw Winterswijk zat vanochtend lekker te soezen in haar kast. Nog geen ei. Mw Dongen broedt. Het is wachten. Kunnen we het mooi even over wat anders hebben. Steenuilen in de kunst en in de verbeelding bv. Ander voordeel: straks langer van de capriolen van de jongen genieten. Als alles goed gaat....
gezien in Siena (Toscane)

Hordes mensen trokken vorig jaar naar Den Bosch om de grote tentoonstelling over de beroemde Brabantse schilder Jeroen Bosch, zoon van de stad, te bezoeken. Grote trekpleister was het drieluik Tuin der Lusten. O.l.v. Midas Dekkers kan je er desgewenst nog een audiovisuele tour door maken.

Bij het verbeelden van het menselijk gebrek verwerkte Jeroen Bosch vele diersoorten in dit topstuk. De steenuil was er zo een.

Bankbiljetten, munten en postzegels

Op oude Griekse munten werd de steenuil al afgebeeld, verwijzend naar de innige relatie met Athene, godin van de wijsheid. Dit voorbeeld werd in de eeuwen voor Christus elders nagevolgd, zoals onder koning Antioco van Syrië. Deze vorst liet een munt slaan met de wijze steenuil die de machtige leeuw verjaagd.

In de laatste 100 jaar hebben steenuilen en andere uilensoorten vaker ruimte gekregen op bankbiljetten, munten en postzegels van de hele wereld; een aantal daarvan is nog altijd in omloop. Zo kwam bij ons in Nederland nog in 1993 een bankbiljet van 100 gulden uit, naar een bijzonder ontwerp van Jaap Drupsteen. Na de komst van de euro is dit biljet natuurlijk niet meer in  omloop. Heeft u nog zo’n biljet liggen? Het kan nog tot 1 januari 2032 worden ingeleverd bij de Nederlandscha Bank.

Het aantal landen waar de steenuil op een postzegel terecht kwam is bijna ontelbaar. Bekijk het overzicht maar eens. 

Andere kunstzinnige uitingen

Steenuilen laten zich ook prettig beeldhouwen, houtsnijden en handwerken. Zo hakte mijn schoonvader uit een blok eikenhout voor mij een mooi steenuilbeeldje, dat weerbestendig in mijn tuin staat opgesteld. En mijn grootmoeder (moederszijde) maakte in haar bejaardenhuis in Heteren een bijzonder fraai wandkleed. Dat was in de vroege jaren ’70 (pfft) tijdens mijn steenuilonderzoek in de Betuwe.

Onlangs trof ik in een restaurant in Siena, Toscane een fraai gebeeldhouwd uilengroepje aan. De eigenaar bleek een enorme uilofiel. Het eten was overigens ook dik in orde...


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs