Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Eitjes keren

Mary Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | vrijdag 29 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1127x

De taken zijn glashelder verdeeld bij de kerkuilen in deze periode: het vrouwtje broedt, het mannetje brengt haar voedsel en zorgt voor veiligheid.
Eieren kerkuil Foto André Eijkenaar

Na het eerste ei

Vanaf nu zal vrouw kerkuil van Beleef de Lente  om de dag een ei leggen. Normaal gesproken legt de kerkuil vier tot zeven eieren en bij uitzondering meer dan tien. De eieren leggen de vrouwtjes meestal om de andere dag, maar het komt ook voor, dat binnen ze dat doet met tussenpozen van drie tot vijf dagen.

Na het eerste ei begint het vrouwtje kerkuil direct te broeden. Twee tot drie keer per uur keert ze de eieren met de onderkant van haar snavel. Het regelmatig keren van de eieren is van groot belang voor de ontwikkeling van de kiem. Ook is het goed voor de verdeling van de warmte over het ei.

Mannen beschermen hun vrouwen

We zien dat man kerkuil geregeld in de nestkast komt buurten. Dit is normaal gedrag voor een man kerkuil. Ongeveer twee weken voordat de kerkuilen het eerste ei leggen en gedurende de eifase blijft het mannetje vaak bij het vrouwtje in de nestkast. Waarschijnlijk om andere mannetjes, indien nodig, te verjagen.

Het eerste jong

Het vrouwtje kerkuil broedt alleen, terwijl het mannetje haar tijdens de gehele broedperiode voorziet van voedsel. Krijgt ze te weinig voedsel, dan kiest ze voor zichzelf en verlaat het legsel.

Tegen het einde van de broedperiode die zo’n dertig dagen duurt,  komt het eerste jong uit het ei. Met ongeveer dezelfde tussenpozen als de eieren zijn gelegd, komen de jongen uit. Bij een nest met zeven jongen zit er dus een leeftijdsverschil van zo'n twee weken tussen het jongste en oudste uilskuiken.

Hoeveel eieren het worden, weten we dus pas over twee weken, maar ik ga voor zes eieren!

Foto André Eijkenaar

Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs