Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Eindelijk weer regen!

Rafael Martig | donderdag 19 mei 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 335x

Terwijl het mais om het scholeksternest snel groeit, lijkt er niets met de scholekster eieren te gebeuren. Niets is minder waar, in het ei groeien de kuikens als kool! Fascinerend hoe zich in de kalkschaal binnen een maand een kuiken ontwikkelt.

Het vrouwtje en mannetje wisselen elkaar netjes af bij het broeden. Ze houden de eieren warm en droog in de regen. Gezamenlijk hebben ze een recente indringer vakkundig (met het nodig lawaai!) verjaagd en de rust is weer terug. Van buiten lijkt er nu weinig te gebeuren en is het zowel voor ons als voor de scholeksters wachten tot de eieren uitkomen. 

Wat gebeurt er in de eieren?

In de eieren wordt er hard gewerkt. In ongeveer 27 dagen moet een klein klompje cellen uitgroeien tot volledig functionerend kuikentje. Eerst vormen zich de grotere structuren. De poten en donsveren vormen zich pas als laatste. De schaal van het ei is poreus waardoor er zuurstof het ei in kan en CO2 eruit. Het ei wordt hierdoor steeds minder zwaar!

De ouders zullen de komende weken nog goed hun best moeten doen om de eieren te beschermen, zodat er straks mooie kuikentjes uit komen. De regen is alvast gunstig omdat het dan makkelijker wordt om voedsel te vinden om aan de kuikens te voeren. Maar voordat het zo ver is, zijn vooral de kuikentjes in de eieren hard aan het werk!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Scholekster Alle Beleef de Lente blogs