Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Hoogste tijd om weer eens even contact te hebben met M

Door Mark Hessels

Eindelijk weer even bijpraten met M

Mark Hessels | vrijdag 12 mei 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 218x

Als ik ’s avonds aan mijn buro zit komt M met grote regelmaat krijsend voorbij mijn raam vliegen. Meestal is ie erg druk, maar gisterenavond had ie eindelijk weer eens even tijd om bij te kletsen. Ik vind het altijd erg boeiend om zijn kijk op de zaken, als expert in het veld, te horen.

Luid krijsend schiet er weer een schicht voorbij mijn raam. Het is al de zoveelste keer vanavond. Plots lijkt hij zich te bedenken en keert terug om op de rand van mijn raam te gaan zitten. Het is al weer lang geleden dat we eens tijd voor elkaar namen.

Ja, sorry, ik heb het zo druk gehad. Vrouw, eieren, kuikens, je kent het wel…

Nou, vrouw wel, maar de rest daar ben ik alleen van afstand mee bekend. Maar ik volg jou en je gezinnetje natuurlijk wel op de voet.

Oh ja, zit je echt nog steeds via die camera’s mee te gluren ? Je laat het toch niet aan anderen zien hè ?

(ik houd even wijselijk mijn mond)…. Maar hoe gaat het verder met je dan ?

Ja, 6 kuikens nu en nog één in de dop. Fantastisch natuurlijk, maar op dit moment wel allemaal afhankelijk van mijn prestaties als jager en dat is een flinke verantwoordelijkheid. V en ik dachten dat dit een jaar met volop prooien zou worden, maar dat lijkt nu toch iets minder fantastisch dan gehoopt.

Oh, hoezo dat dan ?

Nou het jaar begon fantastisch. De bosmuizen waren er vroeg bij en waren lekker goed gevuld. De woelmuizen waren ook al weer snel actief in het veld. Het kon niet op. Maar ondertussen is er weer zoveel neerslag gevallen dat de muizen wel andere zorgen hebben dan aan het nageslacht te werken. Tja en als daar een kink in de kabel komt dan merk ik dat iedere nacht. Vlakbij huis niks meer te vinden, dus extra ver vliegen. Kost veel tijd en energie en brengt een stuk minder in de kast. En V maar klagen…. Nou lekker thuiskomen zo.

Ja, ik moet het eigenlijk niet zeggen, maar ik hoor af en toe ook wel eens berichten van mensen die jou, hoe zal ik het zeggen, soms een beetje lui vinden. Ikzelf niet hoor ! Ik vind je een held, maar ja je hoort zo wel eens wat.

Tja, Mark, wat moet ik daar nou van vinden. Ik denk niet dat er veel mensen bij zullen zitten die de hele nacht van hot naar her vliegen om de prooien eerst maar eens te vinden in dat grote donkere veld, dan die snelle krengen te vangen voordat ze ontsnappen en vervolgens het hele eind weer terug. Ik ben altijd blij als het weer ochtend is, dat ik eindelijk weer lekker op mijn richel kan gaan zitten….

Ja, nu je het er toch over hebt, over dat op die richel zitten is ook nog wel eens wat te doen, want…(M kijkt me opeens heel fel aan)…. Ach, laat ook maar. Vergeet maar dat ik erover begon. Laten we het er op houden dat jij waarschijnlijk de meest bekeken rug van heel Nederland hebt.

Maar, heb je er toch nog wel een beetje vertrouwen in dan, in dit seizoen ?

Ja, weet je, ik doe gewoon wat ik kan. De ene nacht met wat meer succes dan de andere. Als nu die regen eens een beetje op wil houden dan maakt het dat een stuk makkelijker voor mij om te vliegen en om de prooien te horen in het donker. En als dan de muizenstand goed aantrekt dan is dat nog precies op tijd voordat die hongerlappen thuis echt veel trek krijgen, dus daar houd ik me voor nu maar even aan vast.

Maar nu we het er toch over hebben; ik moet dringend weer aan de slag. Ieder droog uurtje is meegenomen en we moeten maar afwachten hoe het de komende dagen weer is.

En voordat ik nog iets kan zeggen glijdt hij geluidloos van het raam af de nacht in. De flats die hij achteruit schiet mist op een haar na mijn toetsenbord, waardoor dit blog toch nog op tijd uitgewerkt kon worden. Op de hoek van het erf hoor ik nog zijn vertrouwde strijdkreet. Hopelijk heeft ie weer veel succes vannacht.

De meest bekeken rug van Nederland. In de vertrouwde (boven) en in een wat minder vaak geziene positie (onder).

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs