Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Eindelijk kauwen!

Ronald van Harxen, STONE | vrijdag 13 april 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 886x

Eindelijk kauwen in een hoofdrol voor de camera! Als sinds de start van Beleef de Lente in 2007 krijgen ze jaarlijks een Oscar voor de beste bijrol. Mooi natuurlijk, maar de droom ooit een keer de hoofdrol toebedeeld te krijgen, werd jaar op jaar sterker.

Loerend op iedere kans

Ze waren genomineerd dit jaar, maar op het moment suprême ging de felbegeerde vacante plek naar de zeearend. Wat er op dat moment door hun koppies ging, laat zich moeilijk bewijzen, maar ik maak er een wedje om dat ze iets gedacht hebben als: dat zullen ze bezuren daar bij Vogelbescherming! Zodra de kans zich voordoet kraken we een camerakast. Dit pikken we niet langer! Ze waren de afgelopen weken dan ook niet weg te slaan bij de steenuilen in Winterswijk en Dongen. Onvermoeibaar daagden ze de rechtmatige eigenaren uit, loerend op iedere kans die zich voordeed. Bijkans op het irritante af.

Gekraakt

Ook bij de kerkuilen lieten ze zich regelmatig zien en toen mevrouw kerkuil - gefrustreerd door het wegblijven van een nieuwe man - een paar dagen elders logeerde, grepen ze hun kans. In een mum van tijd sjouwden ze een takkenzooi van heb ik jou daar de kast binnen. Je kon er de klok op gelijk zetten: zodra het licht werd kwamen ze beide met een takken in alle soorten en maten aanzetten die - vaak met hangen en wurgen - door de nauwe opening naar binnen gesleept werden.  De stoffering, in de vorm van paardenhaar en ander wollig materiaal, volgde niet veel later. Toen de kerkuil even poolshoogte kwam nemen, kon ze weinig anders dan constateren dat haar woning in bezit was genomen was door een stelletje opportunistische krakers.

Eigen plek

Een mooie ontwikkeling: beter een kauwenkast dan een lege kast. Kauwen zijn schrandere en sociale dieren met uitermate boeiend gedrag. Bij veel mensen staan ze te boek als rustverstoorders, schadeveroorzakers, eirovers en mussen- en mezenmoordenaars. Dat ze ook een heel andere kant hebben, verdient nodig een podium. Wat mij betreft dan ook zeer terecht dat ze een eigen plek hebben op Beleef de Lente, al is het dan bij toeval. Twee weken geleden hebben we op de steenuilenplek in Winterswijk een kauwenkast geplaatst als voorbereiding op het komende seizoen. Mocht de kast bezet worden en er voldoende financiële ruimte zijn, dan zou het zo maar kunnen dat de kauwen in 2019 van meet af aan van de partij zijn. In een van mijn komende blogs zal ik daar beelden van laten zien. Het is een overwacht buitenkansje dat we nu al van deze prachtige dieren kunnen genieten.

In afwachting van

Op het moment dat ik dit blog schrijf, wachten we op eieren. We hebben de nodige paringen - of wat daar voor door mocht gaan - gezien en het zal dan ook niet lang meer duren voordat het eerst ei gelegd gaat worden. Of we het zo pontificaal zullen zien glimmen als bij de andere soorten, is wel even de vraag. Vrouw kauw heeft een heuse nestkom gedraaid en het kan zo maar zijn dat de eieren door het nestmateriaal aan ons zicht onttrokken worden. Maar het broeden en opgroeien van de nestjongen zullen we zeker kunnen waarnemen. Met heel veel genoegen zullen bloggers Saskia, Sienna, Pieter, Frank en ondergetekede u de komende weken verslag doen van de gebeurtenissen. We zijn super nieuwsgierig!

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kauw Alle Beleef de Lente blogs