Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Einde seizoen, nagenieten van de plasdras…

Frank van Groen | maandag 10 juni 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 79x

Het broedseizoen van weidevogels loopt ten einde, op de plasdras zijn al de eerste vogels uit noordelijke streken te zien die terugkeren naar het zuiden.

Enerverend BDL-boerenlandvogelseizoen

Afgelopen voorjaar was het genieten bij de boerenlandvogels. Van vier verschillende vogelsoorten konden we kortere of langere tijd het nest volgen en vervolgens even de kuikens bewonderen. Het begon met de kievit, daarna volgden grutto, scholekster en kleine plevier. Wat je noemt, viervoudig broedsucces! Allemaal nestvlieders, dus die kuikentjes waren snel vertrokken.

Kleine domper was de predatie van een laat kievitsnest. De enige twee eieren vielen ten prooi aan een hermelijn, zie het filmpje Eierdief. Goed om te weten dat die late kievitsnesten over het algemeen minder succesvol zijn. Daarover schreef ik al eerder in het blog Wispelturig broedkoppel?, onder het kopje ‘eieren rapen’.

Warm en nat

Het voorjaar was kort door de bocht gezegd warmer en natter dan normaal, dat noemen we tegenwoordig klimaatverandering. Er is namelijk sprake van een trend, en we kennen de oorzaak.

Het was zelfs de warmste lente sinds het begin van de metingen, en april en mei waren record-nat. Ook was het aan de sombere kant, maar wat wil je ook met al die wolken. Tja, hoe warmer, hoe meer water er verdampt, en het moet ergens blijven…

Eldorado plasdras

We kijken nu naar een vogelparadijsje, want zo kun je de plasdras wel noemen. Een tafeltje dekje, niet alleen voor de lokale vogels, maar ook voor zwervers en zelfs voor al terugkerende trekvogels.

Vandaag 10 juni was weer eens een zeer natte dag, met langdurig regen. Dat is te zien aan de behoorlijk volgelopen plasdras. Er zwemmen momenteel vooral eenden, met name krak en wild. Aan de rand waren zojuist kievit, scholekster, tureluur, grutto, kleine plevier en ook een kemphaan te zien.

Vergeet niet aan het einde van de dag naar die fantastische zonsondergangen te kijken. Mocht je daar van houden, dan is het filmpje Stilte na de storm zeker de moeite waard. Als intro wordt nog even teruggeblikt op het drama met het hermelijn. Dan zijn meerkoet. tureluur en kleine plevier in fraai roze avondlicht te zien; een groep scholeksters en een steltje dat nog het meest op een kemphaan lijkt; een koppel krakeenden, kleine plevier en kluut in beeld en tot slot fraaie close-up beelden van een vrouw bruine kiek met rondom alarmerende tureluurs en afsluitend een kleine plevier die even ten tonele verschijnt.

Trekvogels in aantocht

In deze tijd komen de eerste trekvogels uit noordelijke streken terug naar delta Nederland. We hebben daarom ook kans op vogels als wintertaling, oeverloper, witgat en groenpootruiter op de plasdras. Blijven kijken dus.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Boerenlandvogels Alle Beleef de Lente blogs