Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
bosuilkuiken met een ringetje, daags voor het uitvliegen

Door Bart Franken
Vogelbescherming

Einde: het lege nest(kast) syndroom

Bart Franken | woensdag 19 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 220x

Het zit er weer op. De Bosuil heeft zijn rol gespeeld in dit seizoen van Beleef de Lente. Maar meteen na het uitvliegen geeft ons kuiken alle kijkers ook alvast het gevoel mee wat we dit seizoen nog vaker gaan meemaken... het lege nest(kast) syndroom...

Ja beste kijkers... het zit er al weer op. De Bosuil is een vroege broeder en dat betekent ook dat als we net een beetje lekker op gang komen met Beleef de Lente, onze Bosuil webcams alweer op zwart gaan.

Het lege nest(kast) syndroom

De ervaren Beleef de Lente kijkers kennen het gevoel. Voor een korte periode kijken we mee bij het prille begin van een nieuw verhaal. Dat verhaal eindigt niet als de vogels uitvliegen, maar zodra ze uit beeld verdwijnen kunnen we enkel raden naar de avonturen die ze zullen beleven. Met enige weemoed kijk ik naar de lege beelden van de Bosuil webcams en met mij 119 andere kijkers.

Kuiken maakt het goed

Gelukkig kan het team Bosuil je nog helpen aan een klein beetje informatie: het vervolg van het verhaal van ons Bosuil kuiken. Na het uitvliegen is het bosuilkuiken recht naar een boom gevlogen met zijn sterke klauwen de boom in geklommen. Dankzij Jan, de eigenaar van de kast, hebben we nog wat foto's samen gevat in dit clipje. En er is zelfs nog een foto van het vrouwtje vlak bij haar uilskuiken. De komende tijd wordt het kuiken nog gevoerd door de ouders totdat hij voor zichzelf kan zorgen. Zo kan hij rustig aan zijn nieuwe omgeving wennen.

Webcams op zwart

Nog even kunnen we naar het lege nest kijken. De stilte in ons opnemen, de leegte accepteren. En dan hup, naar al die andere leuke soorten die bij Beleef de Lente nog de hele lente te zien zijn. Donderdag ochtend 9.58 uur gaan de webcams uit en is het gedaan met het bosuilen seizoen 2023.

Gelukkig hebben we de beelden nog! Onze clipmaker Emil heeft een mooi seizoensoverzicht gemaakt. Dat vind je hier.

Bedankt

Als laatste zijn we als team en als kijkers elk jaar weer twee mensen in het bijzonder dankbaar. Jan en zijn vrouw delen al jaren hun achtertuin, hun kast (en toch ook een beetje "hun" uilen) met ons zodat een groot publiek van dit mooie tafereel kan genieten. Wederom zijn we hen daar uiteraard heel dankbaar voor. 

Namens het hele team Bosuil bedankt voor het kijken, veel plezier nog met Beleef de Lente en hopelijk tot volgend jaar.

~ Bart


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs