naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Bosuil

Live

Lepelaar

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Koolmees

Live

Kauw

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Live

Havik

Eerste huiszwaluw gesignaleerd!   *   Ook vierde ei van kauw Dongen gaat verloren...   *   Tweede kuiken bij lepelaar op voorste berknest   *   Opnieuw een tweede ei bij de kauw in Dongen   *   Man steenuil deed een broedpoging
Toon alle blogs & vlogs

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Eigengereid of ...

Ronald van Harxen, STONE | maandag 2 april 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 360x

Vrouw Dongen houdt onze gemoederen behoorlijk bezig. Eerst verraste ze met een bijzonder vroeg eerste ei, daarna liet ze ons in spanning met betrekking tot nummer twee (om dit vervolgens pas na 122 uur te deponeren) en vervolgens zit iedereen op het randje van zijn bed om nummer drie niet te missen.

Geen derde ei?

Ik twijfel er echter sterk aan dat we nummer drie gaan zien. We zijn nu ruim 108 uur verder en ze broedt al enkele dagen. Het zou me echt verbazen als er nog een ei bijgelegd gaat worden. Daarmee behoort het legsel tot de ruim 5% van de nesten uit onze populatie (1986-2017: 1160 legsels), die niet meer dan 2 eieren telden. Nesten met 2 eieren zijn dus een uitzondering. Vaak is het ook een teken dat er iets niets in orde is. Van de 64 legsels met 2 eieren uit onze populatie, mislukten er maar liefst 38, bijna 60%. Dat is veel meer dan het gemiddelde van 27% berekend over alle legsels. Uiteraard is daarmee niet gezegd dat dit nest zal mislukken: tenslotte slaagde 40% van de legsels met 2 eieren wel degelijk.

Apart geval

Bij elkaar wel apart! Steenuilen die vroeg leggen worden verondersteld in goede conditie (lees: gewicht) te zijn en leggen doorgaans meer eieren dan gemiddeld. Vrouw Dongen daarentegen lijkt het bij 2 te laten, geheel tegen de verwachting in. De extreem lange interval (122 uur tegen 54 uur gemiddeld) is ook bijzonder. Er zou zomaar een ei tussen het eerste en het tweede hebben kunnen gezeten; een ei dat om de een of andere reden niet is gelegd.

Op leeftijd?

Wat moeten we daar nu van denken? Gewoon een gevalletje eigengereidheid of is er wellicht meer aan de hand. Is ze fysiek niet helemaal in orde, was haar interne klok een beetje van slag, laat het mannetje het er een beetje bij zitten, zijn de muizen 'op'? Of speelt er wat anders? Wat nog zou kunnen is dat ze op leeftijd is. Gemiddeld neemt bij veel vogels namelijk de legselgrootte af bij het bereiken van een zekere leeftijd. 

'Het olde wief'

Een vrouwje in ons gebied dat in 1989 de eerbiedwaardige leeftijd van minstens 11 jaar had bereikt (we noemden haar "het olde wief"), legde van haar 12e tot en met 15e broedseizoen nog slechts 11 eieren (2,75 gemiddeld), waarvan er maar 7 uitkwamen en uiteindelijk slechts 1 jong succesvol (0,25 gemiddeld) uitvloog. In de 10 jaar daarvoor bedroeg de legselsgrootte gemiddeld 4,04, kwamen er gemiddeld 3,24 eieren uit en vlogen er gemiddeld 2,37 jongen uit. Een opmerkelijk verschil, dat waarschijnlijk samenhangt met haar hoge ouderdom. 

Gissen

Iets dergelijks zou dus ook bij vrouw Dongen aan de hand kunnen zijn. Een indicatie daarvoor is ook het relatief geringe aantal eieren in 2017 (3) in relatie tot de hoeveelheid muizen (120, alleen al in de jongenperiode). Maar omdat ze niet geringd is, is het gissen naar haar leeftijd. In plaats van een 'grand old lady' in haar nadagen, kan het net zo goed een frisgroen ding zijn dat de kneepjes van het vak nog moet leren. Er is trouwens nog iets waarin ze afwijkt van andere jaren en paren. Daarover later in de week meer.

Ondertussen in Winterswijk

In Winterswijk lijken de uilen zich vooralsnog aan het spoorboekje te houden. De dame daar lijkt meer en meer binding te krijgen met haar nestkuil en zolang ze af en toe een muis toegestopt krijgt, gaan we de goede kant op, gaaien en kauwen ten spijt. Over deze laatste gesproken: zaterdag hebben we ze van eigen huisvesting voorzien. Later in de week beelden van deze 'sociale woningbouw'.


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht