Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Door Christ Grootzwagers
Natuurvereniging Ken en Geniet

Eigen kast

Christ Grootzwagers | woensdag 2 juni 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1061x

Kijken naar de beelden van de torenvalk is een fantastische belevenis. Je leert zo deze fascinerende vogels goed kennen. Woont u in het buitengebied of aan de rand van stad of dorp, dan is een eigen torenvalk kast misschien ook voor u een goed idee. U helpt er deze vogels mee en voorkomt overlast.

Natuurlijke bestrijding

Een nestkast is een prima hulpmiddel om een torenvalk in uw tuin of buitenruimte te laten nestelen. Een kast is prima zelf te maken als u handig bent. Maar haast bij elk tuincentrum kunt u kant en klare kasten kopen. Ook bij Vogelbescherming Nederland zijn degelijke nestkasten te koop.

Afmetingen:

De nestkast heeft een afmeting van circa 50 cm. breed (dak) en circa 40 cm. diep (dak) en de hoogte is 35 cm. De invlieg-opening is circa 40 cm. breed en 18 cm. hoog. De nestruimte is 27 cm. diep en 40 cm. breed. Aan de voorzijde is er een opstaande plank van circa 7 cm. Hierdoor blijft het nest goed.

Op welke plek hang je de nestkast voor een Torenvalk op?

De nestkast wordt het beste geplaatst in een stabiele stevige boom. Dit op een hoogte van circa 6 meter boven de grond. De torenvalk is een vogel die graag uitzicht heeft. Doe de opening van de kast dus richting een open weiland, grasland, akkerland of braakliggende grond.

Houtwal

In een houtwal zitten vaak muizen en andere dieren die er voor zorgen dat er wat te beleven valt voor de torenvalk. Indien je de nestkast in de buurt of boven een houtwal ophangt dan heb je erg veel kans dat er een paartje in de nestkast komt. Ook in een solitaire boom in een weiland of grasland is een populaire plek.

Zuidoost

De opening moet richting het zuidoosten geplaatst worden. Ook dit zorgt voor een beter resultaat en vaker bezoek van een paartje. Een simpele vrijstaande paal, met bovenop de kast geplaatst, midden in een weiland geeft soms ook het gewenste resultaat. 

Gasten

Natuurlijk plaatst u de kast om de torenvalk een veilige plek te bieden. Toch bestaat de mogelijkheid dat er andere visite verschijnt. Kauwen, holenduif en en zelfs ransuilen vinden deze kasten uitermate aantrekkelijk. Waar u ook rekening mee moet houden, is dat de kast ook eens een schoonmaakbeurt nodig heeft. Overigens zijn er door het hele land erg actieve vogelwerkgroepen actief, die u graag helpen.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Torenvalk Alle Beleef de Lente blogs