Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Eieren staan op barsten

Arda van der Lee, STORK | donderdag 23 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 747x

De trouwe kijkers, die de hele dag aan het beeldscherm zitten gekluisterd, weten het zeker. Drie eieren staan op barsten.

Niet alleen bij de kijkers is het de hele dag onrustig, ook bij de ouders op het nest. De afgelopen dagen zaten ze om de beurt nog in een soort 'trance' te broeden, vandaag staan ze regelmatig op en rommelen wat met hun snavel tussen de eieren. Elk strootje of sprietje dat verkeerd ligt, wordt overboord gekieperd. En terwijl ik dit schrijf, zit pa echt heel onrustig te wiebelen op het nest. 

In beweging

Dat je als ouder niet meer echt rustig zit, is ook geen wonder als er uit de eieren gepiep klinkt en de eieren ook nog eens in beweging zijn. De kuikens in de 'oudste' eieren zijn vandaag bezig om met hun eitand een gaatje in de schaal te maken. Als dat er is, dan beginnen ze te bewegen in het ei. Langzaam maar zeker ontstaan er dan barsten totdat met een laatste draaibeweging het ei openbarst. 

Twee of drie?

Normaal gesproken komen de eerste twee eieren tegelijk uit. Want na het tweede ei is begonnen met broeden. Maar volgens de kijkers staan er nu 3 eieren op barsten. Nog even geduld ........ een kwartiertje, een uurtje, nog de hele nacht voordat we het weten en we beschuit met muisjes kunnen eten.

 

 


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs