Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Foto Leo: Het verlaten nest met 1 oud ei wat niet meer uitkomt

Door Leo Daanen
Stork

Eieren komen uit

Leo Daanen, STORK | dinsdag 4 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 551x

Op het moment van schrijven (zondag middag), is er gelijk het 2de kuiken geboren op het nest in Gennep. Maar dat kan dinsdag als mijn blog online staat om 10.00 uur heel anders zijn (en dat hoop ik stiekem dus ook ;-)
Foto Leo: De ooievaars van het verlaten nest, hier nog met hele goede bedoelingen !

Laborant

Arda schreef al een mooi blog “Een gaatje” over het aanpikken van de kievit eieren en hoe de kuikens moeten werken om uit het ei te komen. Wim volgde daarop ook met een mooi blog  “kuuks kieken” en over het perfect op maat meegeleverde voedsel in een ei. Maar soms komen eieren niet uit, of worden ze verlaten door de ouders. Als ik dan op het nest kom en zie een achtergebleven ei liggen neem ik dat mee naar huis en doe er onderzoek naar.  Als mijn vrouw dat ziet, zegt ze wel eens gadverderrie, bah Leo je lijkt wel een laborant haha.

Nest verlaten

Zo waren er eieren op een ander nest, de eigenaar van het nest was er erg blij mee, maar op een dag belde hij mij en zei: Leo de ouders zijn beiden van het nest en best al wel een poosje. Waarop ik antwoorde dan is het niet goed en het nest bleef leeg, af en toe kwam er een of beide terug maar dat was het dan ook. Een paar dagen later bij het nest geklommen er lag 1 ei op. Het resultaat was dus dat het nest verlaten was en het ei niet meer bebroed is en dus ook niet meer uitkomt. Ook dit ei heb ik meegenomen en onderzocht of het wel of niet bevrucht was, dus of er wel of geen kuiken in zat.  

Verbazing ten top

Toen ik thuis kwam en het ei schoongewassen had, zag ik al meteen dat het erg jammer was dat het niet een dag langer bebroed was. Ik zag namelijk aan de buitenkant (zie alle foto’s) dat er al barstjes in zaten. Dus heb ik met een freesje, voorzichtig een soort van luikje uit het ei geslepen. En dan is de verbazing ten top wat je dan ziet. Een helemaal volgroeid kuiken in het ei, niet leuk, maar prachtig om te zien.

Kippenvel

Met de eitand (wit puntje bovenop de snavel), die nu ook goed zichtbaar is, precies op de plek van de barst, die ook aan de binnenkant (luikje) duidelijk zichtbaar is. De dooier, waar Wim in vorige blog ook over schreef, was helemaal op. Dus ja het kuiken moest er ook wel uit. Als je ziet hoe mooi zo’n kuiken in elkaar gedoken, ingepakt in dat ei zit, krijg je echt kippenvel. Als je het kuiken er eenmaal uit hebt, zie je hoe groot het is ten opzichte van het ei. Je krijgt het er dan ook op geen enkele manier er weer terug in haha. Heel erg jammer dus dat de ooievaars te vroeg het ei 1 of 2 dagen te vroeg verlaten hebben.

Wel is dit weer mooi, om op deze educatieve manier te laten zien hoe een jonge ooievaar in een ei verpakt zit tot op de laatste dag.

Groetjes, Laborant Leo haha.

P.S. mijn vrouw is snel naar binnen  gegaan toe ik het ei opende. Maar goed ook anders had ik nog meer op moeten ruimen hahaha.  

Foto Leo: Collage van een ongeboren volgroeide ooievaar in het ei. Zie duidelijk de eitand op alle foto's en de grootte van het kuiken t.o.v. het ei.

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs