Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Eieren in de maak?

Arda van der Lee, STORK | donderdag 19 maart 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1077x

Bij een aantal collega-BdL-vogels zijn er al eieren. En de eerste meldingen van eieren bij ooievaars elders in Nederland komen al binnen. Langzamerhand begint het bij de kijkers van de ooievaar wel te kriebelen. Hoe mooi zou het zijn, nu er is ingezoomed, dat .....
foto Arda van der Lee

Eieren in soorten en maten

Dat vogels eieren leggen dat weten we natuurlijk allemaal. Maar het zijn niet alleen vogels die eieren kunnen leggen. Denk maar aan reptielen, insecten, vissen en zelfs miljoenen jaren geleden de dinosauriërs. Zoogdieren leggen ook eieren. Twee soorten maar, namelijk het vogelbekdier en de mierenegel.

Eieren in de maak
Om te vliegen moet je vooral streven naar gewichtsbesparing. Dat geldt ook voor de toekomstige vogelmoeder. Daarom legt ze haar eieren niet allemaal tegelijk, maar stuk voor stuk, meestal met tussenruimte van een etmaal. De meeste grote vogelsoorten, zoals onze ooievaars, leggen zelfs slechts eens in de twee dagen een ei, bij enkele soorten is de tussenruimte nog groter.

Bevruchting
Ruim voor de bevruchting groeit het ei al in het lichaam van het vrouwtje. Een eicel rijpt in haar eierstok, de eidooier met voedsel voor het embryo wordt eerst aangemaakt. Daar bovenop ligt de kiemschijf met het genetische materiaal van het vrouwtje. Hier gaan de zaadcellen van het mannetje naar op zoek na een paring.  Daarna komen er (in de eileider) nog eiwit, twee vliezen en de kalkschaal om de dooier heen. Daarna kan het ei dan (eindelijk) worden gelegd.

De ontwikkeling van het jonge leven is overigens al begonnen voor het ei wordt gelegd. Al in het moederlichaam begint de celdeling. Tijdens het leggen van het ei wordt de ontwikkeling even stopgezet, tot het broeden begint. 

Broeden? Daar denken we nog maar niet aan, eerst een ei!


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs