Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Ei poll 2022

Pascal Stroeken, STONE | maandag 21 maart 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 301x

Online gokken. Daar is veel over te doen de laatste tijd. Bij BdL is dit echter al jaar en dag de normaalste zaak van de wereld, waar bovendien zonder terughoudendheid reclame voor wordt gemaakt. Menig kijker waagt een gokje in Casino BdL. Zo ook bij het befaamde spel ‘Ei Poll Steenuil 2022’.

Tot gisterochtend 11:00 uur kon iedereen gratis (!) een gokje doen. Inzet: een beetje bluf. Hoofdprijs: eeuwige roem. In totaal 41 kijkers hebben een datum en tijdstip ingevuld. De meeste deelnemers voorspellen (of: wensen?) een vroege legselstart. Maken zij een kans?

Vroegste en laatste gok

De vroegste datum waarop is gegokt, is (was) 17 maart. Die deelnemer zal zijn/haar verlies moeten nemen want die datum is inmiddels ruimschoots gepasseerd. Is ook wel een heel vroege, want een eerste steenuilen-ei voor 20 maart komt maar sporadisch voor. Ook de deelnemer die 21 maart 10:22 uur voorspelde ziet de winst aan zich voorbij gaan.

De laatst ingevulde datum is precies een maand later, op 17 april. Dat komt in de buurt van de  langjarig gemiddelde legselstart die - berekend over 1078 nesten in de periode 1998-2021 - in de Achterhoek op 16 april ligt.

Twee weken vroeger

Maar veel gokkers voorspellen dat onze steenuilenvrouw ruim twee weken eerder haar eerste ei gaat leggen dan de gemiddelde steenuilenvrouw in de afgelopen 24 jaar. Gemiddeld gokken de 41 deelnemers namelijk op 30 maart. De meest genoemde datum (7x) is 28 maart. Ongeveer de helft van alle deelnemers voorspelt dat het eerste ei gelegd wordt voor of op 28 maart, de andere helft voorspelt het eerste ei op of na 28 maart. In de grafiek onder dit blog staan alle gokjes op een rij.

Misschien zijn de deelnemers geïnspireerd door de vroege legselstarts van de afgelopen jaren bij het vorige BdL-koppel. In de jaren 2019-2021 legde de Winterswijkse steenuilenvrouw haar eerste ei immers ook al in de laatste dagen van maart: 31, 30 en 25 maart. Daarmee behoorde die vrouw tot de vroege starters.

Behaalde resultaten uit het verleden …

Het lijkt erop dat de deelnemers voorkennis hadden en wisten dat ook op deze nieuwe plek in Lichtenvoorde de laatste jaren doorgaans vroeg werd gestart met de eileg. Want inderdaad, het toeval wil dat ook hier het eerste ei vaker dan eens al in maart werd gelegd. Kijk maar even mee naar onderstaand overzichtje (tussen haakjes staat de gemiddelde legselstart van dat jaar van de onderzochte populatie waartoe onze Lichtenvoordse webcamuilen behoren): 

  • 2017:   10 april    (populatie-gemiddelde: 14 april)
  • 2018:   31 maart   (populatie-gemiddelde: 16 april)
  • 2019:   29 maart   (populatie-gemiddelde: 13 april)
  • 2020:   27 maart   (populatie-gemiddelde: 13 april)

(In 2016 en 2021 konden we de legselstart niet berekenen).

De gemiddelde legselstart over die vier jaar lag op 1 april, zo’n twee weken vroeger dan het gemiddelde berekend over de onderzochte populatie in die jaren. Rekenen we alleen over de jaren 2018-2020 dan werd het eerste ei hier gemiddeld al gelegd op 29 maart!

Zo bezien is de meest gegokte datum (28 maart) en gemiddeld gegokte datum (30 maart) niet eens zo gek.

Wie gaat winnen?

Behalve de datum moesten de gokkers ook het tijdstip invullen. Vanzelfsprekend wint de deelnemer wiens voorspelling het dichtstbij de daadwerkelijke eileg ligt. Het worden spannende weken, zeker voor degenen die een gokje waagden.

Uiteraard weet Team Steenuil tot op de minuut precies wanneer het eerste ei zal worden gelegd, maar dat verklappen we natuurlijk niet. We houden het graag spannend voor alle kijkers!

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs