Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Vrouw zeearend bij de eieren (Webcam screenshot 8 april 2024)

Door Rianca Vos

Ei-ontwikkelingen

Rianca Vos | maandag 8 april 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 116x

We zitten in het laatste stadium van de broedperiode. Het zal niet lang meer duren voordat de eieren uit kunnen komen. Maar wat gebeurt er zoal in zo’n ei?

Ontwikkeling van een ei

Wanneer het ei gelegd is maakt het verschillende stadia door voordat er een echt kuiken ontstaan is. Tussen de 0-3 dagen ontwikkelt zich een basisvorm voor de kop en de staart. Belangrijke structuren ontstaan zoals de huid, het zenuwstelsel, de bloedsomloop, het maagdarmstelsel en de ogen. Het hart zal na ongeveer 3 dagen beginnen te kloppen.

Tussen de 4-11 dagen ontwikkelen de hersenen en het zenuwstelsel zich verder. Ook begint de ontwikkeling van het skelet, en daarbij de gewrichten, en de snavel. De ogen gaan pigment aanmaken en de nek wordt dunner. Maar het lijkt nog niet echt op een vogel.

Tussen de 11-17 dagen ontwikkelen zich de eitand en de twee papillen waarbij het oog zich verder vormgeeft en de oogleden beginnen te sluiten. De ledematen buigen omdat deze langer zijn geworden en krijgen een duidelijkere vorm. Er ontstaan follikels waar later veren uitgroeien.

Tussen de 17 en 24 dagen ontwikkelen zich schubben op de poten en het begin van de klauwen. De oogleden zijn bijna gesloten en in verhouding met de kop niet zo groot meer.

Tussen de 24 en het uitkomen van de eieren ontwikkelt het dons zich dat uit de follikels begint te groeien. De oogleden zijn nu volledig gesloten. Het kuikentje zal dan klaar zijn om uit te komen.

Dan volgt de vraag, hoe lang nog voordat de eieren van onze zeearenden uitkomen.

Laatste loodjes

De eieren zijn op 5 en 9 maart gelegd. Dit betekent dat op het moment van schrijven 34 en 30 dagen geleden is gebeurd.  Met een incubatietijd van tussen de 35 en 42 dagen betekent dit dat het niet heel lang meer gaat duren voordat de eieren uit kunnen komen. Het zijn de laatste loodjes voordat onze zeearenden flink aan de bak mogen.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs