Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Ei-ndelijk!

Bernice Goffin | woensdag 4 mei 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 300x

Vrouw merel heeft ons geduld flink op de proef gesteld. Maar uiteindelijk kunnen we dan toch het eerste merelei van 2022 verwelkomen! Hoe veel zullen er nog volgen?
Goed kijken, maar het ei steekt net boven de nestrand uit!

Binding met het nest

Het nest is in recordtempo afgerond en de afgelopen dagen zagen we het gedrag van vrouw merel veranderen. Hoewel ze sporadisch nog wat kluste, bleef ze soms ook langere tijd op het nest zitten. Een goed voorteken. En vandaag was het dan zo ver: even voor elf uur zagen we vrouw persen en na even uitgerust te hebben onthulde ze een uurtje later het prachtige eitje. Bekijk het leggen in de nieuwe clip.

 

Voor in de agenda

Een merel legt doorgaans drie tot vijf eieren met tussenpozen van ongeveer 24 uur. Waarschijnlijk kunnen we morgen, overmorgen en misschien nog één of twee dagen daarna weer een eitje van mevrouw merel verwachten in de late ochtend. Houdt haar de komende dagen rond elven dus goed in de gaten!

 

Nog even wachten met broeden

Vrouw merel zal nog niet gelijk beginnen met broeden. Pas wanneer alle eitjes zijn gelegd zal ze echt vast op de eitjes gaan zitten. Dit doet ze zodat alle eieren ongeveer tegelijkertijd uitkomen en de kuikens niet teveel van elkaar verschillen in leeftijd. Tijdens de legperiode zal ze zeker wel af en toe op bezoek komen om te controleren hoe het gaat met de eieren en even uit te rusten, maar echt consistent broeden zal ze nog niet doen.

 

Zelf denk ik dat vrouw merel voor de gulden middenweg kiest en vier eitjes gaat leggen. Wat denk jij? De komende dagen zal vrouw merel het onthullen!

 

Foto Shutterstock

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs