Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

EI-genwijs

Bernice Goffin | maandag 12 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 916x

Hoera, onze aanstaande kerkuilenfamilie is al uitgebreid met eitje nummer twee! De eerste dagen met vooral het eerste ei verliepen nog wel wat onwennig voor vrouw kerkuil. De eigenwijze eieren lijken vaak nét niet te liggen waar ze moeten liggen. Dat leidt tot grappige en aandoenlijke momenten.
Kerkuileieren zijn spierwit; makkelijk door vrouw kerkuil te vinden in de donkere nestkast. Foto Jelle de Jong

Alle aandacht voor de eitjes

Zodra het eerste ei was gelegd, was de verandering in het gedrag van vrouw kerkuil overduidelijk. Ze is constant bezig met haar eitje te draaien, rollen, schuddelen, totdat het op preciés de juiste plek ligt. Ik vind het aandoenlijk om te zien hoe voorzichtig en teder vrouw met haar eitjes omgaat. Wanneer ze opstaat om even te verzitten, zet ze haar poten met uiterste voorzichtigheid neer om te voorkomen zat ze op haar eitjes stapt. Ze heeft duidelijk al gelijk een sterke band met de eieren.


Hè? Waar is mijn ei nou?

Kerkuileieren zijn spierwit. Hierdoor zijn ze makkelijker te zien in de donkere nestkast en kan vrouw haar eitjes meestal makkelijk vinden. Ik zeg ‘meestal’, omdat het af en toe toch nog niet helemaal goed gaat. Soms ligt vrouw een paar minuutjes rustig te broeden en komt ze er opeens achter dat ze niet óp, maar náást het ei ligt! Oeps! Snel weer onder de buik schuiven. Dit gestoei is overigens geen probleem voor de eitjes: deze kunnen prima voor korte periodes, zoals een half uurtje, onbebroed blijven.


Een blik naar de sterren

De kans dat er meer dan twee eieren komen is zeer groot. Het derde ei zou dan, volgens de verwachting, in de nacht van 12 op 13 april gelegd moeten worden. Dat kan dus wel eens nachtwerk worden om live mee te maken! Maar het is ook mogelijk dat vrouw nog wat langer wacht en het eitje bijvoorbeeld in de ochtend van 13 april legt. We zullen het snel genoeg zien!


En de winnaar van de ei-poll is…

Als we het dan toch over legtijden hebben, rest mij nog de eer om de winnaar van de legendarische ei-poll uit te roepen. 32 mensen hadden een gokje gewaagd, met uiteenlopende data over heel april. De vroegste gok in de ei-poll was al op 2 april in de middag! Haha, welke over-optimist had nou bedacht dat het ei dán al zou komen!? Oh wacht, dat was ik… Eehh… Oké, snel door naar de winnaars!


De eindsprint werd uiteindelijk een fotofinish tussen chatters Annabel en A-tje. Annabel had de datum goed, maar A-tje zat qua tijd nog net iets dichterbij. Dus gefeliciteerd A-tje, geniet van je eeuwige roem!

Gefeliciteerd A-tje! Een vette woelmuis als beloning? Foto André Eijkenaar.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs