Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
het kuiken wordt snel groot.

Door Bart Franken
Vogelbescherming

Effe bijkomen... (maar niet te lang)

Bart Franken | maandag 10 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 195x

Zo... ons uilskuiken is voorzien van een stukje edelmetaal. Dan weten we, na dit seizoen, als we hem/haar ooit terug vinden, waar het geboren is. Dit paaskuiken kan nu de wijde wereld in. En dat zal niet lang meer duren!

Dit uilskuiken lijkt helemaal fit, goed volgetankt en het groeit als kool. De ogen zijn al helemaal open, de klauwen zijn sterk. Het zal niet lang meer duren voordat dit kleintje de wereld om de kast heen gaat verkennen. Hij heeft in ieder geval al even goed om zich heen kunnen kijken bij het ringen.

Uit de kast

Rustig maar beste kijkers, we kunnen vermoedelijk nog wel een paar dagen van dit kleine schatje genieten. Natuurlijk is het altijd een beetje gokken wanneer zo'n kuiken de wijde wereld in gaat. En of het een heel stoer of avontuurlijk kuiken is, of wat onzeker en wiebelig. In dit geval heeft het kuiken natuurlijk geen andere broers of zussen die het voor doen of het kuiken weg pesten. Maar lang duurt het in ieder geval niet meer voordat kuiken een takkeling wordt (wat een takkeling precies in houdt, daarover later meer).

Wacht even... Zag ik nou een emoe in de clip???

Één mede bosbewoner heeft ons uilskuiken in ieder geval al wel gezien. Voor de nieuwe kijkers: Ja! Je zag in het tweede clipje van het ringen een emoe door het beeld lopen. Dat is Joep! Joep heeft een mooi plekje bij Jan en Thea in de tuin. Vorig jaar heb ik in een blogje uitgebreid over Joep verteld. Wil je weten wie Joep is? Dat blogje kun je hier vinden.

Maar eerst...

Voordat het zover is, verwachten we nog een paar leuke dingen te gaan zien. Eerst gaat het kuiken waarschijnlijk nog rek- en strekoefeningen doen, dat zagen we vanmiddag al even gebeuren. Ook gaat hij naar buiten gluren door het gat (als hij groot genoeg is), dan zie je het kuiken door de buitencam door het gat gluren, en waarschijnlijk ook nog wel een paar keer "gat hangen". Nog genoeg leuke beelden om naar te kijken dus en nog genoeg voor ons om aan jullie te vertellen.

Zodra het kuiken uit beeld verdwijnt, is het ringetje nog het enige waaraan we deze vogel de komende jaren gaan herkennen. Stel je eens voor... over een paar jaar loop je door een bos in Nederland en hoor je het geluid van een bosuil... dan zou het zomaar deze kunnen zijn!

~ Bart

vleugelstrekken.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs