Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Eet smakelijk!

Linda Persoon | zondag 21 april 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 54x

Terwijl Mevrouw Torenvalk het broedwerk voor het grootste deel op zich neemt, zorgt Meneer Torenvalk voor het eten. Met regelmaat voert hij wat lekkers aan voor zijn vrouw. Eet smakelijk!

Wat staat er op het menu?

Torenvalken eten het liefst woelmuizen en daarom zul je deze prooi het meest voorbij zien komen in de nestkast. Daarnaast jaagt de torenvalk vooral op hagedissen, insecten en wormen. Vooral jonge torenvalken die net leren jagen zullen oefenen met insecten.
Als de gelegenheid zich voor doet zal de torenvalk ook andere vogels bejagen. Ze kunnen prooien tot de grootte van een duif aan, al is dat wel uitzonderlijk. De vogelsoorten die een torenvalk doorgaans vangt zijn kleine zangvogels zoals mezen, mussen en vinken.

Woelmuizen

Dé woelmuis bestaat niet. De woelmuis is een onderfamilie van de Cricetidae waaronder ratten, muizen, woelmuizen en hamsters vallen. In Nederland komen van deze familie de veldmuis, rosse woelmuis en woelrat voor. Wordt er een muis in de kast binnengebracht, dan is het hoogst waarschijnlijk een van deze soorten.  
Stone (Steenuilenwerkgroep Nederland) heeft hiervoor een handige determinatiekaart gemaakt, interessant om eens te bekijken als er een muis in de kast wordt afgeleverd.

Bidden

De torenvalk kan iets wat niet alle vogels kunnen; stilhangen in de lucht terwijl hij de grond afspeurt naar een prooi. Dit stilhangen noemen we ‘bidden’. Een ontzettend handig trucje want zo kan de torenvalk eens goed bekijken welke mogelijke prooien er rondlopen.
Is de prooi gelokaliseerd, dan duikt de torenvalk met een noodgang naar beneden en heeft de prooi te pakken voordat deze ook maar enigszins doorheeft wat hem overkomt.
Veel mensen denken dat alleen torenvalken kunnen ‘bidden’, maar bijna alle roofvogels beheersen deze stilhang-techniek, zij het in meer of mindere mate. De ijsvogel en het visdiefje kunnen ook stil hangen als zij op zoek zijn naar vis. Het is een vaardigheid die veel energie en techniek vraagt en daarom wordt het niet door alle vogels gebruikt.

De muizendeterminatiekaart van STONE

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Torenvalk Alle Beleef de Lente blogs