naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Slechtvalk

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Uitgevlogen

Lepelaar

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Eerste vliegoefeningen jonge huiszwaluw   *   Hoe zal het de jonge vogels vergaan in deze tropische dagen?   *   Vierde zwaluwjong groeit als kool   *   Vandalen? Of gewoon slimme vogels..   *   Voor alle vaders❤️
Toon alle blogs & vlogs

Door Wim van Nee
STORK

Eet smakelijk

Wim van Nee, STORK | vrijdag 18 mei 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 338x

In de laatste weblogs heeft u al van alles gelezen over eten. Daar gaan we nog even mee verder.

Planten hebben de bijzondere eigenschap dat ze zonlicht kunnen omzetten in biomassa, ofwel ze groeien van zonlicht en water. De bladeren zijn de zonnecollectoren en zo ontstaat er voedsel voor planteneters.
Dieren kunnen de omzetting van zonlicht in voedsel niet maken en zijn dus afhankelijk van planten. Zo bestaan er planteneters, maar ook dieren die de planteneters opeten. Het vormt een enorm natuurlijk geheel van eten en gegeten worden, waarbij ieder organisme een rol vervult in deze kringloop. De ooievaar is in dit verhaal een vleeseter, een predator.
Ooievaars zijn afhankelijk van de aanwezigheid van natuurlijke voedselbronnen. Zijn die bronnen er niet, dan zijn er ook geen ooievaars. Dit geldt voor iedere predator. Predatoren hebben zich vaak gespecialiseerd in specifieke prooidieren, maar ooievaars doen daar niet zo moeilijk over. Het stapelvoedsel, dat is het dagelijkse noodzakelijke voedsel, bestaat uit regenwormen en insecten. Daarnaast zijn er de nodige min of meer toevallige prooien. Dat bestaat uit dierlijk leven, dat de ooievaar tegenkomt op zijn zoektocht naar zijn dagelijkse kostje. Voorwaarde is, dat de ooievaar er niet te hard voor moet lopen, een ooievaar is een 'luie' jager en rent niet achter zijn prooi aan. Maar komt hij een kikker tegen die niet wegspringt, dat wordt die gepakt.

Is het erg dat dieren andere dieren eten? Helemaal niet, predatoren zijn onmisbare schakels in de natuurlijke processen.
Zonder predatoren geen natuur.

 


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht