Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Eerste paring

Camilla Dreef | woensdag 6 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 979x

Het vallen van het nest voor camera 1 hield de gemoederen bezig, maar ondertussen zit iedereen te kijken naar het liefdeskoppel voor camera 2.

Reservenest blijkt een goede gok

De nesten voor camera 1 op de berkenstam werden, voor het breken van de stam, minimaal 3 broedseizoenen gebruikt door lepelaars. Een vertrouwde plek dus grote kans dat ze er weer zouden broeden. Nu is het spannend om te zien of ze nog een stabiel plekje voor een nest vinden. Er is in ieder geval nog interesse in de plek.
 
Het nest voor camera 2 hangt in een klimplant en was het reservenest voor Beleef de Lente. Het is waarschijnlijk vorig broedseizoen gebouwd, aan de vervallen staat te zien. Onder het nest vonden we eierenschalen van lepelaars, dus gokten we erop. Het bleek een goede gok te zijn, want sinds een paar dagen laat een paartje zich mooi zien.
 
In het clubhuis vragen mensen zich af of het stabiel genoeg is. Op de camera is het niet veel soeps, dus heb ik een foto toegevoegd van het onderaanzicht. Dan zie je dat het nest dieper is dan het lijkt op beeld. Daarbij heeft het het gevecht doorstaan, dus hopelijk gaat dat goed. 

Vechten voor de liefde

Gisteren was er flink wat actie op het hangende nest. Het voelt alsof ik kijk naar balletje-balletje om de lepelaars uit elkaar te houden, maar dit is wat ik heb gezien. Kijk hier het filmpje terug. 
 
Onze vrouw rust op het nest. Achter haar op de berkenstam zijn drie lepelaars aan het vechten. Een van deze vogels valt het vrouwtje op het nest aan en er ontstaat een gevecht. Heeft de onruststoker het op het nest gemunt? Of is hij (als het een man is) uit op een paring? Wat de intenties ook zijn, onze vrouw zit er niet op te wachten. Even later komt hij meevechten. Nu is het bijna niet meer te volgen wie wie is, maar uiteindelijk vliegt de indringer weg.

Eerste paring

Na een gevecht van zo’n 4 minuten is het koppel alleen nog met elkaar en hun nest bezig. Dan staat de man achter haar en wrijft liefdevol met zijn snavel heen en weer langs haar nek. Hij wil paren, niet veel later is de eerste paring een feit! De rest van de dag bestaat uit rusten, snavelen en poetsen.  
 
Over hoe ik de lepelaars uit elkaar haal volgt nog een aparte blog.
 
Camilla Dreef
Ecoloog, lepelaaronderzoeker Buitenliede en vogelaar

Onderaanzicht van het hangende nest voor camera 2 met Kees Perquin en Luc Enting.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Lepelaar Alle Beleef de Lente blogs