Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Foto Mark Hessels

Door Ben Mombarg
Beleef de Lente

Eerste kerkuil-ei in Nederland

Ben Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | zaterdag 12 maart 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 294x

Voor de Beleef de Lente-camera’s nog geen ei, maar de aanloop daarnaartoe en ook veel duttende kerkuilen. Elders in het land is een paar er vroeg bij en werd al een kerkuilen-ei gezien.
Foto André Eijkenaar

Via de Natuurwerkgroep-Liempde uit Noord-Brabant kwam deze week de melding van het eerste ei in 2022 die de kerkuil daar in de Sint Jans Onthoofdingskerk voor de webcam gelegd heeft. Bij ons is het nog niet zover.

Lief gekroel

De meeste kerkuilen leggen in april en mei eieren. Dus we hebben nog even. Voorlopig zien we dus voor de camera vooral slapende kerkuil(en), vermoedelijk lief gekroel en gepaar. Wat momenteel zichtbaar is, is dat vrouw kerkuil wat langer in de nestkast vertoeft, dus hopelijk breekt er binnenkort een nieuwe fase aan. Nieuwe ontwikkelingen volgen elkaar soms snel op en woensdag was de eerste paring zichtbaar in beeld.

Geen nestcontroles

Vrijwilligers kijken in de nestkasten of kerkuilen er hun intrek in nemen en of ze een succesvol nest hebben. Maar nadrukkelijk níet in de deze periode. Het is niet de bedoeling om nu in kerkuilnestkasten te gaan kijken.

De kerkuilen zijn zich namelijk nu op veel plaatsen aan het vestigen en de eerste eieren worden gelegd. De kans om broedsels te verstoren is daarom nu het grootst. Vanaf begin juni zitten er in de meeste kasten hopelijk weer jongen. Dit is ook het moment waarop de meeste kasten gecontroleerd kunnen worden en de jongen geringd.

Ik ben heel benieuwd of het Beleef-de-Lente seizoen 2022 ons gaat verblijden met een verrassend inkijkje ‘in het intieme leven’ van de kerkuil om met Jac. P. Thijsse te spreken. Laat de lente maar beginnen! En kijk vooral de clip eerste paring.

Foto André Eijkenaar

Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs