Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Toon alle blogs & vlogs

Eerste ijsvogel bij de wand!

Jelle Harder, IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek | donderdag 9 maart 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1005x

Het liefst zien we vanaf de start direct een ijsvogel vol in beeld. We hebben niet lang hoeven wachten. Leidy meldde om 8:41 een eerste waarneming.

Territorium

Een eerste ijsvogel bij de broedwand. Vrijwel zeker heb je dan te maken met een man ijsvogel. Dat mannetje probeert deze plek voor zichzelf en zijn toekomstige partner gereserveerd te houden. Eventuele andere mannetjes worden verjaagd. Zo’n beschermd eigen gebiedje wordt een territorium genoemd.

De afgelopen tijd ben ik bij enkele tientallen ijsvogelbroedwanden in de regio Gooi en Vechtstreek geweest. Die regio is het onderzoeksgebied van de IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek.

Te zien was dat er op een aantal plekken al een man ijsvogel in de buurt van de nestwand verbleef. Op sommige plekken was zelfs een paartje aanwezig en was de oude nestgang van vorig jaar al geïnspecteerd.

 

Roepende mannetjes

Het is nog redelijk vroeg in het ijsvogelbroedseizoen. Op de meeste locaties is het nog stil. Maar op iedere broedlocatie kan nu een man ijsvogel verschijnen. Die zal dan gaan roepen om de aandacht van een vrouwtje te trekken. Het mannetje begroet haar met het aanbieden van een visje. Het begin van de paarbinding.

 


Doel van IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek: Verbeteren van de broedmogelijkheden voor ijsvogels. Aanleg, controle en onderhoud van ijsvogelwanden. Bezoek de website van IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

IJsvogel Alle Beleef de Lente blogs