Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Eerste ei

Ronald van Harxen, STONE | dinsdag 26 maart 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 116x

Je kunt de camera's ook geen moment alleen laten, of er gebeurt iets waar niemand op had gerekend: het eerste ei! We schrijven 26 maart, de elfde van de elfde. Het ligt er. Zij het een beetje uit zicht. Want in plaats van netjes in de kuil achter, heeft ze het helemaal voorin gelegd. Ik weet waarom!

Er is maar één reden die ik kan bedenken en daarvoor moeten we even terug naar 3 juni vorig jaar. Toen ik het eerste jong wilde pakken om het beneden te kunnen ringen, schoot het als een door een adder gebeten het veilige voorportaal in, op de voet gevolgd door de drie andere. Nu, met de nestplek helemaal voorin, zijn ze daar nog sneller! Zoiets heet anticiperen, regeren is vooruitzien, morfische resonantie (zie mijn blog van 3 maart) of een vooruitziende blik, het feit (en het ei) ligt er. En niets dat we daaraan kunnen veranderen!

Henxel 2015

Het doet me denken aan het eerste jaar is Henxel, in 2015. Ook toen legde het toenmalige vrouwtje de eieren in een dode hoek. Toen we bij de eerste controle de kleine jongen voorzichtig een klein stukje verplaatsten zodat ze binnen het bereik van de camera's vielen, duurde het geen uur voordat het vrouwtje ze weer terug schoof naar de oude plek. Geen land mee te bezeilen, die steenuilen!

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs