Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Eerste afscheid

Wim van Nee, STORK | dinsdag 7 mei 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 962x

De kleinste van de vijf heeft het helaas niet gered. Natuurlijk houd je er rekening mee. We weten hoe het in het algemeen gaat met grote broedsels, we weten dat er meer jongen worden geboren, dan er zullen overleven. Dat maakt het wel begrijpelijk, maar niet leuker.

In mijn blog van 29 maart heb ik hier al meer over verteld:

Reserve

De vierde en de vijfde zijn reserve-eieren en de jongen die eruit komen reservejongen. Zij worden juist wel met een tijdachterstand geboren, ze zijn daardoor jonger en kleiner dan de rest en moeten aansluiten achteraan in de rij. Zij maken alleen kans als er met één van de eerste drie iets misgaat of als de weer- en voedselomstandigheden (extreem) gunstig zijn. Dit komt echter zelden voor, in het hele land slechts op een paar nesten. Gemiddeld vliegen er in Nederland per broedgeval 1,5 tot 2 jongen uit.

We moeten er dus  rekening mee houden, dat we weer klein leed gaan meemaken op het nest. Het is niet anders. 
Maar ik kijk weer naar uit naar het moment waarop de overgebleven jongen uitvliegen. Daar is alles om begonnen, wat een mooi moment is dat!

We richten onze aandacht weer op het mooie kwartet op het nest. 
Zet 'em op, dappere jongen!

Wim van Nee
STORK


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs