Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Bliek

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Visarend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Steenuil

Geen broedsel

Ooievaar

Toon alle blogs & vlogs

Door Arda van der Lee
STORK

Eerst een gaatje

Arda van der Lee, STORK | woensdag 24 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 579x

Vol spanning bekijken we de eieren, zodra de broedende ouder even opstaat. Zien we al een gaatje, zien we een barstje? Na 33 dagen broeden is het zover. Hoorden de ouders hun kuikens al piepen in het ei?

Voor iets dat zo licht is, is de schaal van een vogelei extreem sterk. Een kuiken, dat uit het ei kruipt, moet urenlang, soms dagenlang, hard werken om door de schaal te breken. De kuikens van de meeste vogels hebben een klein bobbeltje vlakbij de punt van hun snavel, de zogenaamde eitand, om hen te helpen. De eitand valt al snel af nadat het kuiken uit het ei is gekropen. De eitand wordt gebruikt om één of meerdere gaatjes in het ei te maken. Als dat gelukt is, moet de eischaal nog helemaal gebroken worden. Door dat gaatje is de schaal al een stuk minder sterk.

Het kuiken breekt de schaal door met zijn lijfje van binnenuit stevig te drukken. Een inspannende klus, zoals te zien op de clip. Soms kan je dan ook het kuiken horen piepen. Het ei breekt niet zomaar willekeurig, nee, net iets boven het breedste deel. Dat is ook goed te zien op de foto waar een jonge kievit bezig is uit het ei te komen.

Je kan aan lege eierschalen die je nu weleens ziet liggen, daarom ook vaak wel zien of ze gewoon zijn uitgekomen of dat het ei door een rover kapot is gemaakt.


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht