Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Een zonnige zaterdag

Anjo Schouten | woensdag 7 juni 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 165x

En dat was het op 3 juni. Vroeg opstaan, leuk, ze gaan de uiltjes ringen. Eerst even met een aantal mensen lunchen, vervolgens richting erf. Vol verwachting klopt ons hart, wat zullen ze wegen? Tja, dat zullen we nooit weten. Het sluisgespuis had andere plannen. Hebben wij weer.

Natuurlijk was het jammer

Maar het maakte de dag er niet minder leuk om. Prachtig weer, een fijn welkom op het erf en als extra, de kerkuilen. Voor Pet en Snor ook wel even balen. Je regelt van alles, en dan werkt het spul niet mee. Rare jongens die steenuiltjes. Als ik terugdenk aan die dag zit ik met een grijns en kan niet anders dan even aan geschiedvervalsing te doen.

De slag te Lichtenvoorde

Die vond plaats op 3 juni in het jaar 2023. Zoals de oude veldheren al wisten, zelfs al in de Romeinse tijd, de beste bestorming gaat per ladder. Tegenwoordig wel een wat stabieler model. De ladder in stelling, en als een ware Vercingetourix* gaat Ronald in de aanval. En tikt tegen de sluis. Maar de vier Vandaaltjes hielden stand. Daar sta je dan met een klein leger op de achtergrond. Gelukkig kon Pet Panoramix* wel nuttig met zijn gouden snoeimes aan de gang. Daar is echter geen toverdrank van gemaakt. Niet nodig, bleek later, daar was vrouw als kuiken al eens ingevallen. Dat bleek wel toen ze in de avond met een waar feestmaal aan kwam zeulen. Everzwijn was passender geweest, maar dat past niet door het gat.
Het feestmaal

Gelukkig, toch iets volgens de boekjes

Op dag 30 verlieten de eerste kuikens de kast. Beetje onwennig, wat slippend op de drempel. Er kwamen wat emoties los in de chat. Persoonlijk vond ik het een glimlach waard, die eerste stapjes, soms half tijgerend. Dit is de hele opzet, hup, takkelingen worden. Een nieuwe fase in hun jonge leventje. Fijn voor de ouders, lekker makkelijk voeren zo. Tot ze elk verspreid in de boom gaan zitten. Tegen die tijd begint ook het thuisonderwijs, en weer later, sleutel inleveren en zoek het maar uit. Anders moet vrouw ze het huis uitzetten. Zij kan dat, ze heeft genoeg geoefend op man. Geniet van deze fase, met wat geluk zien we ze nog hun eerste korte vluchtjes maken. En wat is er nu fijner dan het idee dat het viertal uitvliegt?
Het avontuur

*Vercingetourix was een Gallische koning, die door Julius Caesar in de pan werd gehakt tijdens de strijd bij Alesia.

*Pet bestaat wel, Panoramix is de druïde uit de stripserie over die schrandere Gallische strijder uit het onoverwinnelijke dorp. 
 
Met zijn gouden snoeimes sneed hij maretak voor de toverdrank die sterk maakt.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs