Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Een witte merel

Anke Dijkhuis | zondag 16 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 339x

Na wat wispelturige jaren van de merels op de schedel, lijkt het dit jaar voorspoedig te gaan. Het nest is af. De koolmezen blijven voor alsnog op afstand en tot onze verbazing liggen inmiddels drie eieren in het nest.

Gezien de wel-een-nest-niet-een-nest perikelen van vorig jaar, zaten we op Whatsapp in spanning hoe de merels het dit jaar gaan aanpakken.

Achter de schermen kan het er behoorlijk spannend aan toe gaan. De merel whatsapp groep van Beleef de Lente daar wordt " ons merel koppel" op de voet gevolgd. " V zit op het nest! Ow nee laat maar ze is alweer weg. Wat zie ik nou, hebben we een ei!?".

Mijn scherm gaat de hele tijd aan, als er weer een berichtje is. " Is er een ei?, Zit ze er alweer? Oh, ik zie M!" Alsof we de witte rook hopen te zien bij het kiezen van een nieuwe Paus. Het komt bijna niet voor dat deze merels zo rap zijn met nest bouwen en eieren leggen op de schedel.

Er luidt een spreekwoord; een witte raaf zien. In België luidt dat zelfde spreekwoord; een witte merel zien. De betekenis van deze spreekwoorden is, iets wat weinig voorkomt / een zeldzaamheid.

En paar dagen later lijkt het er op dat het tweede ei onderweg is en weer draait onze whatsapp groep overuren. Er wordt terugekeken, filmpjes gemaakt en een planning over wie wat wanneer en hoe doet. Ook de mensen die live meekijken sturen vaak een chatbericht via onze site. wanneer er bijvoorbeeld een ei wordt gelegd. Het is soms spannender dan een Formule 1 wedstrijd!

De merels moesten eens weten hoe wij bezig zijn met tellen van de eieren in het nest elke ochtend. Iets wat de afgelopen jaren pas later op gang kwam door de vele perikelen in en om het nest. Ik weet wel dat dit jaar zeldzaam goed begonnen is. Wie weet zit er volgend jaar lente wel een witte merel op de schedel...

 

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs