Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Een welkome verrassing

Natuurman Jonathan | woensdag 25 maart 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 803x

De torenvalken! Zowel voor ons als voor jullie een verrassing. Slechts enkele dagen geleden werd ons bekend gemaakt dat ook deze soort te volgen zal zijn!

Persoonlijk vond ik de torenvalk altijd al een leuke vogel, maar na het zien van de eerste camerabeelden ben ik grote fan geworden. Deze valken zijn felle jagers, maar hebben ook absoluut iets schattigs en aaibaars. En die geluiden die ze maken, dat is toch wel wat anders dan het chimpansee gehinnik van de zeearenden.
Daarnaast heb ik ook echt moeten lachen om hoe ze zich soms gedragen naar elkaar. De man brengt een muis naar de kast, de vrouw pakt hem meteen af en eet hem op.
En nadat de vrouw een muis meerdere keren verplaatst had, bleek de plek waar hij eerst lag, toch de beste plek te zijn, daar kan ik wel om lachen.   
En een beetje lachen, kunnen we wel gebruiken in deze dagen. Ik hoop dan ook van harte dat dit vrolijke valkenpaartje voor welkome afleiding mag gaan zorgen de komende tijd.

Met de camera kunnen we schitterend de nestkast inkijken, ook zien we een klein stukje van de buitenwereld. De kast lijkt best wel op die van de slechtvalken, maar er zijn wel wat verschillen. Waarom eigenlijk?
Deze kast zit een stuk lager, omdat slechtvalken graag veel hoger broeden. Ook is hij kleiner, omdat torenvalken niet zo groot zijn, rond de 35 cm.
Ze maken geen eigen nest en broeden graag in holtes in rotswanden of steengroeven, zelfs in gaten van muren. Ook gebruiken ze oude nesten van kraaien of eksters in bomen of op hoogspanningsmasten.
Maar omdat ze niet zo kieskeurig zijn, kiezen ze ook graag voor dit soort nestkasten. Wat houtsnippers of steentjes op de bodem vinden ze prima.
Er zijn zelfs gevallen bekend dat torenvalken in bloembakken op een balkon jongen hebben grootgebracht!

De torenvalken lijken in ieder geval volop interesse te hebben in deze kast. Er worden regelmatig muizen gebracht en de vrouw heeft al een nestkuiltje gemaakt voor de eieren. Dat lijkt veelbelovend!
Ik ben erg benieuwd hoe dit verder gaat.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Torenvalk Alle Beleef de Lente blogs