Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Een vrouw van de klok

Arda van der Lee, STORK | donderdag 1 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 512x

Dinsdagavond legde ma het tweede ei. En wat een timing, op een half uurtje of driekwartier na precies 48 uur na het vorige. De kans is groot dat er vanavond nog een ei volgt. Gewoon allemaal om 22.00u voor de 'buis' om het live te volgen.
foto Wim van Nee

Door het infrarode licht van de webcam kunnen we zien dat de eieren 's avonds laat worden gelegd. Op het nest in Ankeveen en in Gorssel, waar de webcams ooit ook met BdL hebben gehangen, werden de eieren ook rond die tijd gelegd. Kennelijk bevalt dat de vrouwen goed, misschien lekker rustig?


's Ochtends vroeg of 's avonds laat? 

Tot voor kort hebben we nooit over deze gegevens kunnen beschikken, maar door het gebruik van deze camera's zien we dat een aantal ooievaardames de avond verkiest om een ei te produceren. Misschien geldt dat ook wel voor veel andere vogels? Bij controles van nestkasten met mezen, boomklevers, bonte vliegenvangers en ander klein grut wordt er altijd vanuit gegaan dat de eieren 's morgens vroeg worden gelegd. Maar misschien is het tijdstip van eileg wel veel vroeger in de nacht? Of eigenlijk 's avonds laat?


Toch nog Paaseieren? 

Hoeveel eieren zullen er nog volgen? Vorig jaar werden er vijf gelegd. Zoals Leo al eerder vertelde, best wel doorsnee. We zullen nog een paar avonden moeten afwachten wat dit nest dit jaar gaat brengen. Kunnen we nog een vierde en vijfde ei verwelkomen? Wel passend, met Pasen. En weer precies op tijd? We gaan het met z'n allen volgen, kijken dus vanavond vanaf een uur of tien..........


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs