Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Foto Mark Hessels

Door Ben Mombarg
Beleef de Lente

Een vrouw aan de leg

Ben Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | donderdag 8 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 747x

En daar is vanavond rond 20:30 eindelijk het eerste ei. We zijn in een nieuwe fase beland bij de kerkuilen: het broeden. Nu breekt er een periode van rust aan in de nestkast: het vrouwtje broedt, het mannetje voorziet haar van voedsel.
Het eerste ei

Na het eerste ei

Vanaf nu zal vrouw kerkuil van Beleef de Lente om de dag een ei leggen. Normaal gesproken legt de kerkuil vier tot zeven eieren en bij uitzondering meer dan tien. De eieren leggen de vrouwtjes meestal om de andere dag, maar het komt ook voor, dat binnen ze dat doet met tussenpozen van drie tot vijf dagen. Na het eerste ei begint het vrouwtje kerkuil direct te broeden. Twee tot drie keer per uur keert ze de eieren met de onderkant van haar snavel. Het regelmatig keren van de eieren is van groot belang voor de ontwikkeling van de kiem. Ook is het goed voor de verdeling van de warmte over het ei.

Samen of alleen?

Het vrouwtje kerkuil broedt alleen, terwijl het mannetje kerkuil haar gedurende de gehele broedperiode voorziet van voedsel. Krijgt ze in deze periode te weinig voedsel, dan kiest ze voor zichzelf en verlaat ze het legsel. Tegen het einde van de broedperiode die zo’n 30 dagen duurt, komen de eieren uit.

Broedstrategie

Als man kerkuil véél muizen aansleept, dan zien we een toename van het aantal eieren. En als er heel veel voedselaanbod is, kunnen kerkuilen twee of drie vervolglegsels produceren. Kerkuilen volgen het prooiaanbod. Tegen het einde van de broedperiode, die zo’n dertig dagen duurt, komt het eerste jong uit het ei. Met ongeveer dezelfde tussenpozen als de eieren zijn gelegd, komen de jongen uit. Bij een nest met zeven jongen zit er dus een leeftijdsverschil van zo'n twee weken tussen het jongste en oudste uilskuiken.

Hoeveel eieren het worden, weten we dus pas over twee weken, maar ik ga voor zes eieren!


Tenslotte Hierbij nog een oproep voor de kerkuilen-kunst-challenge van 24 maart: denk eraan om je inzending uiterlijk 16 april in te sturen!Foto André Eijkenaar

Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs