naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Huiszwaluw

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Lepelaar

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Voedertafel

Geen broedsel

Havik

Nog heel even geduld. De camera's voor seizoen 2020 gaan open op 1 maart!   *   Helaas heeft nog een jong kerkuiltje het niet gered   *   Onraad bij de kerkuil   *   Schoon en fris   *   Drukte op de tak
Toon alle blogs & vlogs

Door Bart Franken
Vogelbescherming

Een verhaaltje voor het...

Bart Franken | dinsdag 5 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 274x

Uitkomen! Het overgebleven ei krijgt nu alle aandacht van de ouders. Wat doet al die aandacht met de ontwikkeling van het kuiken in het ei?
Pa 'praat' tegen de eieren. - Screenshot

Nu Pa Bosuil twee avonden op rij tegen het ei begint te 'praten', is dat misschien toch een goed teken voor de ontwikkeling van het ei. Een verhaaltje voor het slapen gaan zorgt voor een band tussen kuiken en ouders. Maar kan het kuiken dit al horen?

Bekijk het filmpje over de voorleesverhaaltjes van pa bosuil hier.

Geluiden zorgen voor een band

Het is helaas niet helemaal met zekerheid te zeggen welk ei dit is, dus we weten ook niet precies hoe ver de ontwikkeling van het kuiken in dit ei is. Maar het lijkt erop dat Man en Vrouw Bosuil dit wel weten. Hoe ze dit weten blijft een prachtig mysterie van de natuur. Maar waarschijnlijk is het gehoor orgaan van het kuiken zo goed als ontwikkeld. Zo kan het kuiken de ouders dus ook horen.

De 'lieve' geluidjes die de bosuilen tegen het ei ten gehore brengen zorgen er voor dat het kuiken een initiële band krijgt met de ouders. 

Wanneer gaat het ei uitkomen?

Voor nu praat alleen pa nog tegen de eieren. Zodra de vrouw dit ook gaat doen, kan het een goed teken zijn dat het ei bijna op uitkomen staat. Blijf de komende tijd goed luisteren, want op het laatst voor het uitkomen kan zelfs het ei geluidjes gaan maken. Het kuiken breekt dan met de snavel de luchtzak in en kan ademen. Niet lang daarna gaat het ei uitkomen. Dus blijf kijken voor die signalen! Wie weet ga je het uitkomen wel live kunnen mee kijken!

 

Bart


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht