Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs
Pa hangt voor de kast. - Screenshot

Door Bart Franken
Vogelbescherming

Een verhaaltje voor het...

Bart Franken | dinsdag 5 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1048x

Uitkomen! Het overgebleven ei krijgt nu alle aandacht van de ouders. Wat doet al die aandacht met de ontwikkeling van het kuiken in het ei?
Pa 'praat' tegen de eieren. - Screenshot

Nu Pa Bosuil twee avonden op rij tegen het ei begint te 'praten', is dat misschien toch een goed teken voor de ontwikkeling van het ei. Een verhaaltje voor het slapen gaan zorgt voor een band tussen kuiken en ouders. Maar kan het kuiken dit al horen?

Bekijk het filmpje over de voorleesverhaaltjes van pa bosuil hier.

Geluiden zorgen voor een band

Het is helaas niet helemaal met zekerheid te zeggen welk ei dit is, dus we weten ook niet precies hoe ver de ontwikkeling van het kuiken in dit ei is. Maar het lijkt erop dat Man en Vrouw Bosuil dit wel weten. Hoe ze dit weten blijft een prachtig mysterie van de natuur. Maar waarschijnlijk is het gehoor orgaan van het kuiken zo goed als ontwikkeld. Zo kan het kuiken de ouders dus ook horen.

De 'lieve' geluidjes die de bosuilen tegen het ei ten gehore brengen zorgen er voor dat het kuiken een initiële band krijgt met de ouders. 

Wanneer gaat het ei uitkomen?

Voor nu praat alleen pa nog tegen de eieren. Zodra de vrouw dit ook gaat doen, kan het een goed teken zijn dat het ei bijna op uitkomen staat. Blijf de komende tijd goed luisteren, want op het laatst voor het uitkomen kan zelfs het ei geluidjes gaan maken. Het kuiken breekt dan met de snavel de luchtzak in en kan ademen. Niet lang daarna gaat het ei uitkomen. Dus blijf kijken voor die signalen! Wie weet ga je het uitkomen wel live kunnen mee kijken!

 

Bart


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs