Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Één, twee en dan?

Frank van Groen | vrijdag 24 mei 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 100x

Gisteren zijn de eerste twee kuikens van onze scholekster uit het ei gekropen op de broedpaal. Even was het spannend, zouden de laatste twee eieren ook nog uitkomen?

Of waren dat de eieren die waren aangepikt door de Kauwen? Bij een nestcontrole eerder deze week leek de schade mee te vallen. En waren de jongen in het ei te horen.

Nestvlieders

Net als andere steltlopers zijn scholeksters nestvlieders. Het is dan handig als de kuikens ongeveer gelijk uit het ei komen. Scholeksters broeden daarom meestal pas vanaf het laatste ei. Dat staat borg voor het gewenste resultaat zodat de kuikens op hetzelfde moment aan de wandel kunnen.

Twee eieren zijn op 23 mei aan het einde van de middag uitgekomen. Het prille leventje van deze twee is mooi gedocumenteerd in het filmpje Eind goed, al goed. Gelukkig zijn op 24 mei tussen zeven en acht ei nummer drie en vier ook uitgekomen. Het scholeksterkuikenkwartet is nu compleet.

Baby-scholeksters blijven doorgaans nog één tot twee dagen op het nest en krijgen dan al hun eerste voedsel. Daarna volgen ze hun ouders. Dat zou betekenen dat onze kuuks binnenkort van de paal gaan afspringen. Mochten ze in het water terecht komen, dan zullen ze een klein stukje moeten zwemmen. Dat zal geen probleem zijn.

De oudste twee kuikens lijken al sterk en ondernemend. Rond acht uur vanavond pikten ze al naar een strootje dat op een wormpje leek en tegen de snavel van een ouder, een teken dat ze gevoerd willen worden. Deze BDL-sterretjes hebben duidelijk zin in het leven.

Spannende dag

Morgen gaat het er om spannen. Waarschijnlijk zullen de oudste kuikens het nest gaan verlaten. De kuikens die vandaag uit het ei kropen volgen dan mogelijk zondag. Zeker interessant dit proces op de voet via de BDL-boerenlandvogelcam te gaan volgen. Hopelijk zal het ze goed gaan zodat ze binnenkort net zo flink zullen zijn als het kuiken op bijgaande foto. Ik ben heel benieuwd. Blijven kijken dus.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Boerenlandvogels Alle Beleef de Lente blogs