Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Eén, twee, drie, vier kuikens

Jennifer Romeijn | donderdag 16 mei 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 83x

Op 12 mei, Moederdag, werden we verrast: de eieren kwamen uit! Wat een mooie timing.

Omdat we op eerdere beelden hadden gezien dat vrouw koolmees op 26 april al aan het broeden leek te zijn, hadden we als voorspelde datum vrijdag 10 mei in gedachten. Koolmezen broeden namelijk ongeveer twee weken. Vanaf donderdag ga je het dan eens extra goed in de gaten houden, misschien broedt ze iets korter. Nee, nog niks… Ook vrijdag, niks. Zaterdag? Nee, nog steeds niks. Maar toen, op Moederdag, kwamen de eieren dan toch uit. Gelukkig! Kuiken nummer 1 kwam ongeveer rond 6.30 uur uit zijn ei, en het laatste kuiken, nummer 4, rond 9.18 uur. Best snel achter elkaar dus. Daarna konden we gaan genieten van die vier kleine roze kuikentjes in het nest. Schattig!

 

Hulpeloze kuikens

Pasgeboren koolmezenkuikens zijn tamelijk hulpeloze wezentjes. Ze hebben hun ogen nog dicht, en omdat ze nog geen veren hebben kunnen ze zichzelf nog niet warm houden. Ze zijn dus echt afhankelijk van hun ouders, zij moeten zorgen voor warmte, veiligheid en natuurlijk voedsel. De brede, gele snavels van de kuikens zijn wel extra goed zichtbaar. Wanneer de kuikens denken dat er eten aan komt, gaan die snavels wijd open: ‘Voer mij!’

 

Zorgzame ouders

Eerder was er wat onzekerheid of meneer koolmees wel in de buurt was. We hoorden hem wel, maar hij kwam nooit in de kast. Tot afgelopen zondag. Sinds de eieren zijn uitgekomen, zien we ook vader koolmees in de kast verschijnen. Gelukkig maar. Samen zorgen meneer en mevrouw koolmees goed voor hun nestje. Ze brengen hapjes en voeren de kuikens. Hoewel dat soms nog niet helemaal soepeltjes lijkt te gaan… Zo zien we bijvoorbeeld wel eens dat een van de ouders een rups in de snavel van een kuiken stopt, maar die er vervolgens toch weer uithaalt om ‘m aan een ander kuiken te geven. Beetje besluiteloos? Of misschien was de rups te groot? Mevrouw koolmees houdt bovendien de kuikens warm en het nestje vrij van parasieten.

 

Vijfde ei

Afgelopen vrijdag was er plotseling een vijfde ei te zien in het nest. Da’s gek, mevrouw koolmees was natuurlijk al aan het broeden. Het ei is echter niet uitgekomen. Waarschijnlijk is het vijfde ei een oud ei, uit een eerder, mislukt broedsel. Mevrouw koolmees is terwijl ze aan het broeden was met de nestkom bezig geweest. Mogelijk is het op die manier opeens aan de oppervlakte verschenen ;).

 

Veel plezier met kijken iedereen!

Links: de kuikens op dag 0. Rechts: het complete gezinnetje

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs