Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Eén, twee, drie, vier, hoe nu verder?

Frank van Groen | woensdag 10 maart 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 735x

Gistermiddag bleek dat ma Oehoe een vierde ei had geproduceerd. De eieren zijn mooi met tussenpozen van drie dagen gelegd. Zou er nog een vijfde ei komen?

Tussen twee eieren steeds drie dagen. Reken maar uit; het eerste ei op 28 februari, het volgende drie dagen later op 3 maart, na weer drie dagen op 6 maart het derde ei en gisteren op 9 maart dus het vierde ei. Zou er nog een vijfde komen? Op 12 maart?

Oehoelegsel

Meestal bestaat een legsel van de Oehoe uit twee tot drie eieren. Minder vaak is sprake van één ei of vier tot in uitzonderlijke gevallen zelfs zes eieren. Zoals uit de titel van het filmpje vrouw Oehoe verrast blijkt was de komst van het vierde ei niet vanzelfsprekend. Opnieuw een verrassing over twee dagen is niet onmogelijk. Om die reden zullen we goed moeten blijven kijken. Kijkt u mee?

De eieren

In het filmpje vrouw Oehoe verrast is goed te zien dat de eieren wit van kleur zijn, dus zonder spikkels en redelijk rond van vorm. Dat is bij de meeste uilen het geval, alleen die van de Kerkuil zijn wat ovaler. Bij veel holenbroeders zijn de eieren wit. Hierdoor vallen ze meer op in het vaak donkere nest, wel zo handig als je als broedgrage uil niet boven op je eieren wil gaan staan.

Legselgrootte

Maar wat bepaalt nu die legselgrootte? Waarom legt de ene Oehoe maar twee eieren en de ander vier of soms zelfs vijf?

Dit kan te maken hebben met de leeftijd van de aanstaande ouders. Zo brengen ervaren vogels, die makkelijker voedsel kunnen vinden, vaak meer jongen groot dan vogels die voor de eerste maal aan het broedproces deelnemen. Ook de kwaliteit van het territorium waar een vogel leeft kan van invloed zijn op de legselgrootte. Als veel prooien aangebracht kunnen worden kan dat een reden voor de ouders zijn om meer eieren te leggen. Omdat Oehoes al snel na de leg van het eerste ei gaan broeden zal bij voedselschaarste het kleinste en jongste kuiken niet overleven en is de investering in een extra ei dus relatief gering. Dit Oehoepaar consumeert met enige regelmaat konijnen, een mooie grote prooi. Een flinke konijnenpopulatie in je territorium is zeker een pluspunt. Konijnen zijn ook niet zomaar op, want ze planten zich voor als…


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Oehoe Alle Beleef de Lente blogs