Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Een treurige dag

Bernice Sepers | donderdag 21 mei 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 850x

Het is hard gegaan de afgelopen dagen, vandaag moesten we zelfs afscheid nemen van het vierde koolmeeskuiken. Wat is er aan de hand? Zijn de kuikens ziek?

Mysterieuze ziekte?

Ziekte komt zeker voor onder mezen. Recent zijn in Duitsland veel dode pimpelmezen gevonden. Uit onderzoek bleek het om een bacteriële longontsteking te gaan. In Nederland zien we momenteel geen massale sterfte onder mezen. Ook is de bacterie die de longontsteking bij de Duitse pimpelmezen veroorzaakte bij Nederlandse mezen (nog) niet aangetroffen. De kans lijkt dus klein dat onze Beleef de Lente meesjes door deze bacterie zijn gestorven.

 

Concurrerende broertjes en zussen

De meest voorkomende reden van sterfte onder jonge koolmezen voor het verlaten van het nest is een tekort aan voedsel. Vaak leggen de lichtste, kleinste jongen het af tegen hun grotere broers en zussen bij het bemachtigen van voedsel dat de ouders brengen. Hoewel het kleinste jong vanochtend nog met succes bedelde om voedsel, is het vrijwel onmogelijk om een tekort aan voedsel in te halen. Helaas heeft dit jong het toch niet gehaald.

 

Mogelijk voedseltekort

Het kan ook dat er in de omgeving weinig geschikt voedsel is om alle jongen groot te brengen. Uit onderzoek blijkt dat het belangrijk is voor de overleving van jongen om het leggen van de eieren goed af te stemmen op de beschikbaarheid van voedsel. Voor koolmezen komt dit neer op het hebben van jongen wanneer er genoeg rupsen in de omgeving zijn. De beschikbaarheid van rupsen hangt af van het weer, en is dus niet altijd te voorspellen. Mogelijk is de rupsenpiek al voorbij, en wordt het nu moeilijker voor de ouders om genoeg voedsel binnen te brengen.

Hoe jammer het ook is dat we vier kuikens zijn verloren, het is belangrijk om van de overige 2 kuikens te blijven genieten. De kans is groot dat ze dit weekend uitvliegen, dus ze hoeven het nog maar even vol te houden.

 

https://www.dwhc.nl/update-pimpelmezensterfte-nederland/


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs