Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Een toekomst vol verrassingen

Pieter van den Assem | woensdag 15 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 739x

Alles lijkt voorspoedig te lopen, de kerkuilen paren volop. Paren is niet alleen belangrijk om de eieren te bevruchten, paringen zorgen ook voor een sterkere band tussen man en vrouw. Het veranderende gedrag van vrouw kerkuil geeft aan dat het niet lang meer zal duren voor het eerste ei wordt gelegd
Foto : Jelle de Jong

Een tapijt met een geurtje

Man en vrouw kerkuil zijn al druk in de weer om de nestkast zo kindvriendelijk mogelijk in te richten. Het tapijt is al gelegd, alleen stinkt het een beetje… Kerkuilen bedekken hun nestplek met hun eigen braakballen en omdat deze braakballen veelal uit haar bestaan, zorgt dit voor een zachte ondergrond. Waarschijnlijk heeft dit als voordeel dat eieren minder snel zullen breken en minder snel wegrollen.

 

De recht van de sterkste

We moeten samen nog even afwachten tot het eerste ei wordt gelegd, daarna zullen er meer volgen. De kerkuil legt gewoonlijk tussen de 4 tot 7 eieren, maar het broedsel kan ook oplopen tot wel 10 eieren! Afhankelijk van het voedselaanvoer van de man zullen de eieren om de dag worden gelegd, maar vrouw kerkuil kan ook deze tussenpozen verlengen als er minder voedsel aanwezig is. Daardoor zal er altijd een leeftijdsverschil aanwezig zijn tussen de kuikens. Veel verschillende vogels hebben deze broedstrategie om zo het meeste succes te behalen met het grootbrengen van hun nageslacht. Het komt namelijk (helaas) vaak voor dat de jongste kuikens het niet of bijna nooit redden, maar hier zal in een latere blog verder over worden geschreven.

 

Wanneer komt het eerste ei?

De man zal een zware tijd tegemoet gaan. Hij zal in de broedperiode al het voedsel moeten aanleveren. Hoe meer muizen en prooien de man aanlevert, des te meer eieren gelegd zullen worden door de vrouw. Ook is het aantal broedlegsel mede afhankelijk van het aantal prooien die geleverd worden. Wanneer denkt u dat het eerste ei gelegd zal worden?


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs