Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Foto Bart Vastenhouw - Saxifraga

Door Bernice Goffin

Een succesvol Jaar van de Merel!

Bernice Goffin | donderdag 7 juli 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 405x

Voor ons gevoel véél te snel is het alweer zo ver: de twee jonge mereltjes hebben het nest op wederom spectaculaire wijze verlaten en laten een grote leegte achter. Het merelseizoen bij Beleef de Lente loopt ten einde: morgen rond 10:00 gaan de camera’s uit.
Foto Bart Vastenhouw - Saxifraga

Spectaculair uitvliegen

Het uitvliegen van het eerste kuiken gebeurde weer op de klassieke merelmanier: niet helemaal gepland. Het mereltje heeft zó veel aandacht voor vadermerel dat hij/zij zo van de hoorn kukelt en naar beneden fladdert. Nummer twee zag het vervolgens niet zitten om de nacht alleen in het nest door te brengen en ging er binnen enkele minuten achteraan. Of het vertrek van kuiken 2 wél gepland verliep, wordt ons uit de beelden niet helemaal duidelijk: was het een mislukte sprong naar de hoorn of een weloverwogen vlucht naar de struik? Ach, laten we de kleine maar het voordeel van de twijfel geven!

 

Het merelseizoen ten einde

En toen bleven wij ineens achter met een leeg nest. Wat was het genieten en wat jammer dat het weer zo snel voorbij is! Het was absoluut een seizoen met ups en downs, maar uiteindelijk hebben we hier toch twee succesvolle nesten gezien. Inmiddels zitten we al laat in het seizoen en de kans dat er nóg een nest volgt is klein, dus morgen rond 10:00 gaat de camera uit. Voor de zekerheid houden we achter de schermen toch nog een oogje in het zeil voor een eventueel nieuw legsel.

 

Bedankt aan...

We hadden dit prachtige verhaal niet kunnen laten zien zonder Team Merel. Wat hebben we met z’n allen weer veel geleerd over de merel met hulp van collega-bloggers Linda en Anke. Clipmaker Romke hield de beelden scherp in de gaten en zorgde ervoor dat we geen moment hoefden te missen. En waar waren we geweest zonder Moderator-Mod en Mod56, die de chat op de hoogte hielden en vragen beantwoordden (en vergeet niet de hilarische uitvliegpolls!)?  En als laatste natuurlijk dank aan jullie als kijkers voor de vele belangstelling en de gezellige sfeer in de chat!

 

Help de merel

Beleef de Lente is dit jaar dan misschien voorbij voor de merel, maar het Jaar van de Merel duurt voort. Vogelbescherming en Sovon werken hard om zoveel mogelijk te leren over deze geliefde tuinvogel zodat we in de toekomst hopelijk beter weten hoe we de merel kunnen beschermen. Wil jij ook bijdragen om de merel beter te beschermen? Geef dan een Tikkie!  

 

Dan rest mij niets anders meer dan jullie nog veel plezier te wensen bij de andere camera's. En wie weet tot volgend jaar!?

Zo, na dat drukke broedseizoen ben ik wel toe aan een nieuw verenkleed! Foto Ab H Baas - Saxifraga

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs