Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Een stelletje bodybuilders

Marieke van den Heuvel | zondag 23 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 616x

De snelgroeiende slechtvalkkuikens zijn er maar druk mee. Met al die dagelijkse gymnastiekoefeningen. Regelmatig huppen ze al fladderend door de nestkast en rekken en strekken ze hun vleugels en poten. Het zijn net bodybuilders!
Werking vliegspieren van de website logos.nl

Bodybuilden


Het woord zegt het eigenlijk al. Het trainen van het lichaam. Spierkracht ontwikkelen om straks als een acrobaat door de lucht te kunnen vliegen. Te kunnen jagen op hun prooi. Het fladderen, flink en krachtig bewegen van de vleugels, zorgt er voor dat de vliegspieren sterk genoeg worden om te kunnen vliegen. Dit kunnen we goed zien in het filmpje Ochtendgymnastiek!

Vliegspieren


De vliegspieren zijn de grootste en belangrijkste spieren voor de slechtvalk. Zij zorgen ervoor dat de vleugels op en neer kunnen bewegen. De musculus Pectoralis, de grote vliegspier, zorgt er voor dat de vleugel naar beneden kan bewegen. Deze spierbundel is wel 15-25% van het totale gewicht van de slechtvalk. De andere krachtige vliegspier is de musculus Supracoracoideus, de kleine vliegspier. Deze spierbundel ligt onder de musculus Pectoralis en zorgt er voor dat de vleugel naar boven kan bewegen. De twee spieren werken tegengesteld aan elkaar. Zo kan de slechtvalk de vleugels op en neer bewegen. Net als een katrol.

Takken


De slechtvalkuikens kijken regelmatig nieuwsgierig uit het nest om te zien wat er allemaal buiten gebeurt. De komende weken zullen ze ook de omgeving buiten het nest gaan verkennen. Het wordt toch een beetje saai in het nest. Dit op stap gaan buiten het nest wordt takken genoemd. Deze term is afkomstig van boombroeders met nesten in bomen waarbij de eerste uitstapjes van de kuikens de takken van de bomen zijn. We zijn benieuwd wanneer onze slechtvalkkuikens gaan takken!

Nieuwsgierig naar buiten kijken

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs