Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Een steen op de maag?

Marieke van den Heuvel | woensdag 5 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 849x

Man en vrouw van de Mortel houden ons wel in spanning! Nog steeds in afwachting van een eerste ei. We zien genoeg geflirt tussen de echtgenoten en vrouw zit regelmatig in het nest. Soms een beetje dutten, maar ook de steentjes worden regelmatig geïnspecteerd en gegeten! Waarom doen ze dat eigenlijk?
Maagsteentjes uit braakbal www.falcoperegrinus.nl

Een steen op de maag

Als iets als een steen op de maag ligt betekent dit dat je een groot probleem hebt waarvoor je geen oplossing weet. Gelukkig is dat bij slechtvalken niet het geval. De steentjes in de maag hebben een belangrijke functie! Vogels en dus ook slechtvalken hebben geen tanden en kiezen om hun prooien klein en fijn te malen. Daarvoor gebruiken zij de steentjes. Maar niet elk steentje is geschikt. Ze moeten de juiste vorm en scherpe hoekjes hebben. Ingeslikte steentjes komen in de spiermaag terecht. Als de spieren van de spiermaag samentrekken, wordt het eten heen en weer geschuurd tussen de steentjes. Zo malen de scherpe steentjes het voedsel dus klein. Ze worden ook wel maagkiezels genoemd. Maar hoe komen die steentjes er dan weer uit?

Braakballen

Eens in de zoveel tijd zijn de steentjes aan vervanging toe. Door het malen gaan de scherpe hoekjes er af en worden de steentjes te glad. Dan doen ze hun werk niet goed meer. De slechtvalk braakt ze dan uit via braakballen. Meestal eens per dag  en bij voorkeur voor hun ontbijt. Op deze manier ontdoen ze zich ook van botjes en veren en andere harde onverteerbare delen van de prooi als snavel en teennagels.

Voorkomen van infecties

De steentjes helpen ook bij het schoon houden van de krop, een holte in de keel waar voedsel tijdelijk wordt opgeslagen. Slechtvalken eten namelijk graag goed doorvoede prooien met een hoog vetgehalte. Dit vet vormt alleen een dikke kleverige laag in de krop en kan zo een broedplaats worden voor infecties. De steentjes halen deze vetlaag weg en zo blijft de krop schoon.

We blijven de gebeurtenissen op de Morteltoren in de gaten houden. De natuur is nu eenmaal niet voorspelbaar.  Wellicht een positief bericht met Pasen?

Braakballen foto www.falcoperegrinus.nl

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs