Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Een Siamees op de Veluwe

Roos Tol | zondag 31 maart 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 101x

De vogels lieten zich nog niet zien, maar wel horen. Om half zes in de ochtend ligt de vijver nog in infrarood-modus. Rustig opstarten allemaal. En dan… loopt er ineens een Siamees door het beeld!
Erik Tol

Een Siamees op de Veluwe. Zo gek is dat niet. Vogels vliegen van Alaska naar Nieuw Zeeland, duizenden kilometers naar Zuid-Afrika, honderden kilometers naar Zuid-Frankrijk.
Dan hebben we het over de Rosse grutto, over zwaluwen of de absolute topper Noordse stern (van pool naar pool). Voor een bezoeker uit Siam, het huidige Thailand,  is een kleine negenduizend kilometer dus een makkie.

Achttien miljoen

Alleen hebben we het nu niet over een gevederde vriend, maar over een vriend van vederen – als snack. Ontdaan van de vederen uiteraard.

Een Siamese kat is met zijn helderblauwe en amandelvormige ogen, driehoekig snuitje en oren, bijzondere dubbelgekleurde vacht – wit, crème, bruin/zwart - , ranke pootjes en een groot vermogen tot converseren met zijn dienaars, een geliefde huiskat.

De vraag of en zo ja hoe huiskatten vrij buiten mogen lopen, is een controversiële kwestie waar ik mij niet aan ga wagen. Ik heb wat zitten rondgoogelen over maatregelen die de eigenaar van de kat zou kunnen nemen om te voorkomen dat zijn Poespoes of Kanya of Lawan thuiskomt met één van de ten minste achttien miljoen vogelslachtoffertjes, om over andere vangsten nog te zwijgen.

Kattenspeelpaleis

Binnenhouden met dagelijkse speeltijden (hengeltje!) is natuurlijk de allersimpelste optie. Een binnentuin, ook fijn. Uitlaten aan de riem. Uh… dat wordt wat met al die kattenhatende huishonden…
Belletje? Leren ze mee omgaan. Zonder rinkel van de bel.
Er zijn malle kraagjes bedacht, “clownskraag” die succesvol zouden zijn.

Wat vermoedelijk een van de bezwaren tegen vogel- en, minder, muis-vangende huiskatten is: ze hebben het niet nodig.  

Zo kan het gebeuren dat we liefdevol muizenprooien bij roofvogelcams tellen, graag uitpluizen welk vogeltje er geslagen is, maar als Miau thuiskomt met een vangst, dan is het meestal horror.

Ik ben zelf gezegend met een dikke coniferenhaag waarin een dertigtal mussen verblijven; een tuin met merels, vinken, mezen, roodborstje …
Komt hier dag en nacht een vaste kat zijn ronde maken. ’s Nachts maakt ie alleen indruk op de muizen; overdags wil het wel even paniek zijn in de haag en op de voederplekken. Als dan ook nog eens de sperwer langs kwam, is het soms wel een half uur stil in de hele tuin!

Het goede nieuws? Daarna komen ze fijn weer terug.
Soms mist er één.

Haiku challenge

Wat een overweldigende stroom aan haiku’s werden er in de chat geplaatst! Dank, dank, dank!
Ik kan ze nu niet allemaal plaatsen. We gaan ze verdelen over de blogs van de komende maanden. Voor nu alvast een kleine bloemlezing.
Blijf haiku-en! En blijf kijken!

 

Een plas met water
Donderkopjes nog aan toe
Een bron van leven

(Odje, 27-03 18:09)

 

Tingelstem, zonlicht
Snavel langs bloesemtakjes
Ondersteboven

(Ellen Sc, 27-03, 21:36)


Alle dril is stil
Kwaak, geen overtuigend kraak
Geduld is een kracht

(Rafelraafje, 28-03, 06:42)

Eril Tol

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs