Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Bosuil

Live

Zeearend

Binnenkort

Slechtvalk

Binnenkort

Ooievaar

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Binnenkort

Visarend

Binnenkort

Boerenlandvogels

Toon alle blogs & vlogs

Een ruwe week

Mars Gremmen | maandag 6 mei 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 960x

Misschien moeten we het telefoonnummer van de Stichting Korrelatie bij de webcams gaan vermelden. Wat een toestanden de laatste week! Regelmatig moest ik mijn hart stevig vasthouden. En troostend over z’n bol aaien.

Een gijzelingsactie van een indringer hield het lepelaarclubhuis een hele maandagochtend in spanning. De kuikens waren nog maar net bijgekomen van twee korte gijzelingen een dag eerder. Als een sadistische gevangenenbewaker greep de onbekende lepelaar de kuikenkopjes vast met zijn snavel om ze vervolgens ruw heen en weer te schudden. Dankzij hun lepelsnavel zullen de gemene pikken die hij uitdeelde wat minder hard zijn aangekomen. De kuikens hielden zich zoveel mogelijk gedeisd. Onderdanig, met hun kopjes tegen het nest gedrukt. Terwijl de indringer ze nauwlettend in de gaten hield. Of zijn poot in hun rug plaatste. Weer gewelddadig toeslaand als ze ook maar een béétje begonnen te piepen.

Opluchting

Tot algemene opluchting kwam na úren wachten het mannetje terug op het nest. Na een kort en hevig gevecht wist hij de indringer te verjagen. En konden de kuikens weer bedelen als nooit tevoren. Er ging een zucht van verlichting door het lepelaarclubhuis. De kuikens lijken geen letsel overgehouden te hebben aan de hele gebeurtenis.

Vrije val

Een paar dagen eerder was er een jong op het achterste nest van de berkcam uit zijn nest gekukeld. Hongerig uithalend naar de snavel van zijn ouder raakte hij uit balans en maakte een val. Waarschijnlijk niet erg diep; anderhalf uur later kwam hij tot grote vreugde van alle volgers weer in het nest teruggeklommen. De volgende dag ging het echter weer mis. Nu viel het kuiken met zo’n grote vaart dat hij niet meer wist terug te komen. En waarschijnlijk het leven heeft moeten laten.

Spannend is het wel. Maar we hopen toch ook op wat vrolijkere momenten de komende tijd!

Headerfoto en foto 1: de indringer op het nest. Foto 2: het nestcamlepelaarmannetje arriveert en verjaagt de indringer.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Lepelaar Alle Beleef de Lente blogs