Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
ringen van een kuiken 2018 - beeld van Clipmaker Emil

Door Bart Franken
Vogelbescherming

Een ring voor het leven

Bart Franken | maandag 1 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1137x

Ons kuiken groeit goed en komt niks te kort. Als enigst kind wordt hij goed verwend. En gelukkig maar! Hij moet een grote, sterke bosuil worden om de natuur te trotseren. Maar voordat we hem laten gaan, krijgt hij van ons nog een aandenken...
ringen 2017 - Foto van Bart Franken

Kuuk doet het goed! Dit jaar hebben we maar één kuiken bij onze bosuilen. Dat is misschien niet veel, maar onze Kuuk is wel een sterk kuiken! En gelukkig maar. Want hoewel Kuuk het zich zelf misschien niet beseft, maakt hij straks wel deel uit van een hele belangrijke missie. Hij is de volgende generatie en een belangrijke schakel voor de toekomst van zijn soort. En hopelijk kan Kuuk ons gedurende zijn leven ook helpen inzicht te krijgen in hoe het gaat met de bosuil in Nederland. Hoe hij dat doet? Met een beetje bling-bling!!!

Kuuk in het onderzuuk

Door veel onderzoek leren we steeds meer over het gedrag van bosuilen en over hoe het gaat met bosuilen in Nederland. Onderzoek van groot belang, dat wordt uitgevoerd door vele vrijwillgers: van "tellers" tot "ringers", van mensen 'in het veld' tot mensen 'voor de buis'. Want mede dankzij het harde werk van de Beleef de Lente-kijkers die mee doen met ons onderzoek krijgen we veel inzichten in het gedrag van bosuilen! Maar we verzamelen ook een hoop gegevens door te weten wie nou wie is. Een paspoort is wat onhandig om mee te sjouwen als vogel, maar daar hebben we in de vogelwereld iets op bedacht:

Bling Bling ID-bewijs

Daar komen de ringers om de hoek kijken. Vrijwilligers van lokale vogelwerkgroepen die nestkasten controleren en jonge uilskuikens voorzien van een prachtig stukje bling-bling. Een ringetje om de poot, met daarop een uniek nummer waaraan we het kuiken later weer kunnen herkennen. Door de bosuil later terug te vangen, of een dode bosuil terug te vinden, kunnen we veel leren over o.a. verspreidingsgebied, maar ook leeftijden etc. Zo weten we onder andere ook dat een van de jongen van afgelopen jaren, van de bosuilen die we hier voor de camera hebben, zelf ook al kuikens heeft gehad. Pa en Ma Bosuil zijn dus al minstens 1x opa en oma geworden.

Zaterdag de grote dag!

Kuuk krijgt dus een ringetje. A.s. zaterdag 6 april is de grote dag. Dan gaan we aan de slag om Kuuk zijn eigen ID-bewijs te geven. Eentje die hij niet om de 10 jaar hoeft te verlengen. We geven dit aan, omdat zoals gebruikelijk de cams gewoon door gaan met uitzenden. We blijven dus live. Hoewel het ringen zelf niet live te zien is, zie je wel hoe we Kuuk uit de kast halen en weer terug zetten, en hoor je ons beneden op de achtergrond praten. 

We beginnen a.s. zaterdag rond 18:30 uur. Ongeveer... Het hangt er een beetje vanaf hoe gezellig het is en hoe goed de koffie smaakt bij Jan. Aangezien Kuuk dit jaar de enige is, zal het niet zo lang in beslag nemen. We nemen wat gegevens op van Kuuk om in het geboorteregister te zetten. Onder andere zijn gewicht, leeftijd en vleugellengte worden opgemeten. Hij krijgt zijn ringetje, waarna we hem weer veilig terug zetten en gaan proosten op weer een gezond kuiken! Voor diegene die het willen volgen, wordt er dit jaar weer een blogje bijgehouden gedurende de avond. En uiteraard proberen we beelden te maken.

 

Bart


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs