Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Een prachtig mooie dag

Wim van Nee, STORK | zaterdag 15 juli 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 170x

De zon scheen vanmorgen uitbundig naar binnen. In de tuin scharrelde een familie gekraagde roodstaart en rond de vlinderstruiken vlogen de prachtigste vlinders, die zelf nog het meest op vliegende bloemetjes lijken.

Vertrek

Een prachtig mooie dag. Ik dacht er gelijk aan vanmorgen, aan dit lied van onze buurtgenoot Daniël Lohues, een lied waar je wel vrolijk van moét worden.
Maar het nest in Nijetrijne ziet er leeg en verlaten uit. Waar zijn ze toch gebleven? Die vraag blijft maar door mijn hoofd gaan. Mijn verstand zegt, dat het vast goed met ze gaat, maar ik zou het zo graag even willen zien. Ik weet, dat jonge ooievaars nieuwsgierig zijn, dat ze de wereld aan het verkennen zijn en dat ze leeftijdsgenoten opzoeken. De innerlijke drang om te gaan reizen groeit. Het is toch bijzonder, dat over een paar weken de eerste groepen al vertrekken, zonder begeleiding van de ouders. En dat ze weten welke richting ze moeten nemen. Maar het wordt ook gevaarlijk…

Vlinders in de buik en kikkerbillen op het menu

En zo springen mijn gedachten heen en weer. Ik kijk naar een vlinder, een gehakkelde aurelia. Hij mist uit beide achtervleugels een hap. Hij heeft geluk gehad, is ontsnapt aan een vogel of kikker. Ik ben blij voor de vlinder. Maar als de kikker een steekvlieg vangt, dan ben ik blij voor de kikker. Gek toch, dat je dan toch weer partij aan het kiezen bent, maar dan wel in je eigen straatje.

Een paar jaar geleden, was ik er getuige van, dat een ringslang een kikker te pakken had. Dat zag er voor de kikker niet vrolijk uit, ik had met hem te doen. Het werd al wat lastiger om blij te zijn voor de ringslang. Maar we hebben in Nijetrijne gezien, dat een ringslang weer een goede gelegenheidsprooi voor ooievaars is. Niet vast op het menu, maar wel in gebieden waar ze beide leven. En de kikker kan weer een prooi voor de ooievaar zijn. Wat haakt alles toch prachtig in elkaar en wat is dat toch boeiend.

Afscheid

De camera in Nijetrijne gaat binnenkort sluiten, we houden jullie op de hoogte.
Het betekent ook, dat dit míjn laatste weblog voor jullie is van dit seizoen. Met weemoed, want wat was het weer geweldig.
Het ooievaarsseizoen stopt niet, het gaat buiten beeld verder. Misschien krijgen jullie er iets van mee in de trektijd, wanneer verzamelde groepen overal kunnen opduiken. Zich opmakend voor de trek richting Frankrijk, Spanje en misschien zelfs naar het westen van Afrika. Bekijk zo’n groep maar goed, misschien zitten ze erbij, witstaartje en zwartstreepstaartje. Wens ze een goede reis…

Ik bedank jullie allemaal voor jullie geweldige meeleven met het wel en wee van het ooievaarspaar in Nijtetrijne. En Titia en Albert, enorm bedankt voor jullie gastvrije onthaal van de ooievaars en voor de warme samenwerking met het complete BDL-team.
Graag tot seizoen 2024.

Wim van Nee
Stork

Daniël Lohues – Een prachtig mooie dag

 


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs