Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Bliek

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Pimpelmees

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Visarend

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Steenuil

Geen broedsel

Vijver

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Bosuil

Geen broedsel

Gekraagde roodstaart

Toon alle blogs & vlogs

Een piek in de statistiek?

Pieter van den Assem | vrijdag 23 augustus 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 767x

Op de beelden is duidelijk te zien dat de kerkuil het ontzettend goed doet, veel broedsels, veel voedsel en natuurlijk veel eieren. Dit jaar is een echte ‘Uilenjaar’, de condities voor alle uilensoorten in Nederland zijn ideaal.
Bron : Nieuwsbrief Kerkuilen 2019

Hoe zag 2018 eruit voor de kerkuil?

Bij de kerkuilenwerkgroep wordt alles nauw in de gaten gehouden, en ik wil u graag het verschil laten zien van het kerkuilenjaar 2018. De gegevens van 2019 zijn natuurlijk nog niet geheel compleet, maar zoals u ziet, en gemerkt heeft, doet de kerkuil het alles behalve slecht! Hieronder is het landschappelijk overzicht Nederland 2018 te zien. In veel provincies is het gebleven tot één broedgeval, en in enkele provincies twee broedgevallen, maar geen enkele provincie had drie legsels van hetzelfde broedpaar.

Na regen komt zonneschijn 

Elke regio (op Flevoland-Zuid na) ervaarde een daling in het aantal broedgevallen ten opzichte van 2017. De droge zomers van 2018 waren funest voor de muizenstand en dus het aantal broedgevallen van de kerkuil. Door de geweldige muizenstand dit jaar zullen de gegevens van 2019 er hoogstwaarschijnlijk rooskleurig uit gaan zien. 

Muizenplaag

Op dit moment heerst er op meerdere plekken in Nederland een muizenplaag, u heeft het vast wel eens gezien tijdens een wandeling in de natuur of in de polders, overal zijn de ingangen te vinden van muizenholletjes. Met name in Friesland is er veel overlast van muizen, daar veranderen hele weilanden van groen naar grauw, de muizen eten namelijk de wortels van grassen en kruiden, daardoor sterven de planten.

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs