naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Binnenkort

Steenuil

Binnenkort

Vijver

Binnenkort

Kerkuil

Binnenkort

Slechtvalk

Binnenkort

Ooievaar

Binnenkort

Lepelaar

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Bosuil

Iedere dag maken we via Twitter een soort bekend die dit jaar in Beleef de Lente zit. Volg ons ook daar en blijf op de hoogte!   *   Mevrouw bosuil heeft zojuist haar tweede ei gelegd! Wordt het een kast vol jonge uilen straks?   *   De lepelaars zijn ineens massaal terug in natuurgebied De Liede bij Haarlem waar ze broeden. Dat wordt spektakel voor de camera   *   Het eerste ei van Beleef de Lente 2020 is gelegd. De primeur - hoe kan het ook anders - is voor de bosuil   *   Nog heel even geduld. De camera's voor seizoen 2020 gaan open op 1 maart!
Toon alle blogs & vlogs

Door Pieter van den Assem
Beleef de lente

Een piek in de statistiek?

Pieter van den Assem | vrijdag 23 augustus 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 156x

Op de beelden is duidelijk te zien dat de kerkuil het ontzettend goed doet, veel broedsels, veel voedsel en natuurlijk veel eieren. Dit jaar is een echte ‘Uilenjaar’, de condities voor alle uilensoorten in Nederland zijn ideaal.
Bron : Nieuwsbrief Kerkuilen 2019

Hoe zag 2018 eruit voor de kerkuil?

Bij de kerkuilenwerkgroep wordt alles nauw in de gaten gehouden, en ik wil u graag het verschil laten zien van het kerkuilenjaar 2018. De gegevens van 2019 zijn natuurlijk nog niet geheel compleet, maar zoals u ziet, en gemerkt heeft, doet de kerkuil het alles behalve slecht! Hieronder is het landschappelijk overzicht Nederland 2018 te zien. In veel provincies is het gebleven tot één broedgeval, en in enkele provincies twee broedgevallen, maar geen enkele provincie had drie legsels van hetzelfde broedpaar.

Na regen komt zonneschijn 

Elke regio (op Flevoland-Zuid na) ervaarde een daling in het aantal broedgevallen ten opzichte van 2017. De droge zomers van 2018 waren funest voor de muizenstand en dus het aantal broedgevallen van de kerkuil. Door de geweldige muizenstand dit jaar zullen de gegevens van 2019 er hoogstwaarschijnlijk rooskleurig uit gaan zien. 

Muizenplaag

Op dit moment heerst er op meerdere plekken in Nederland een muizenplaag, u heeft het vast wel eens gezien tijdens een wandeling in de natuur of in de polders, overal zijn de ingangen te vinden van muizenholletjes. Met name in Friesland is er veel overlast van muizen, daar veranderen hele weilanden van groen naar grauw, de muizen eten namelijk de wortels van grassen en kruiden, daardoor sterven de planten.

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht