Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Een open einde vanuit het veld

Meino Zondervan, It Fryske Gea | zaterdag 19 juni 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 494x

Aan alles komt een eind maar dat het op deze manier zou gaan gebeuren hadden we allen niet verwacht. Een bijzonder seizoen met een bijzonder einde ….
Ma zeearend in vlucht.

Te slim

Samen met medewerker Sip van It Fryske Gea ben ik afgelopen vrijdag polshoogte gaan nemen bij het zeearend nest in de Alde Feanen. Het beeld van de camera werd dermate slecht dat we wouden bekijken of er nog enige hoop op verbetering zou zijn. Het antwoord is een dikke NEE. Het komt niet meer goed. De webcam zit werkelijk volledig dicht geplamuurd. Hemelwater had nog solaas kunnen bieden maar vanwege een beschermend dakje boven de webcam heeft het water weinig invloed gehad. De arenden waren ons te slim af en hebben de gordijnen dichtgetrokken wegens privacy.

 

Kleurenpracht

Het was puur genieten deze middag in het Fryske lân van It Gea. Het gebied waar het nest zich bevindt is omringd met kruidenrijk grasland. In de zomerpolder groeit en bloeit overal o.a. vogelwikke, ratelaar, wederik en gele lis wat een mooie kleurenpracht oplevert die ook nog eens wordt opgefleurd met daartussen manoeuvrerende gele kwikstaarten, veldleeuweriken en graspiepers. Boven de goed gevulde sloten miegelt het van de libellen. Heeft u er al beeld bij? De bijtende horzels praten we even niet over. Pal onder het nest een paartje knobbelzwanen met jongen.

 

Schuwer

Het kortstondige bezoek bij onze hoofdrolspelers leverde een aantal foto’s op waarop de beide jongen zijn te zien in vrijwel volledig verenkleed. Over een week of 2 zullen ze hun vleugels uitslaan de weidse wereld in. Plus dus de vol geflatste camera. De beide ouders bleven in de buurt en waren al terug voor we de boot bereikten. Bij ma zeearend was de rui goed te zien. Als je kijkt naar de eerste generatie zeearenden in Nederland zoals die van het Lauwersmeergebied, die zijn een stuk schuwer dan de latere generatie. Het lijkt erop dat ze meer aan mensen gaan wennen en ook dichterbij de mensheid hun nest durven bouwen. Daar kun je iets van vinden maar het levert op deze manier wel meer kansen op voor deze prachtige roofvogels in ons kikkerlandje.

 

In het vat

Een bijzonder einde na de ‘fatale flats!’ Moeten we daar verdrietig om zijn. Absoluut niet. De zeearenden hebben ons een geweldig kijkje gegeven in hun (voort)bestaan met 2 jonge dieren als eindresultaat. Bedenk dat we de afgelopen jaren dit niet hebben mogen beleven voor de zeearend webcamera. Tuurlijk was het ook best leuk om bijvoorbeeld naar de nijlganzen te kijken maar daar was het niet om te doen. Met een topteam aan mensen is er hard gewerkt om uiteindelijk tot dit resultaat te komen. En er zit vast meer in het vat voor een volgende keer na dit leerzame seizoen. We moeten iets te wensen overhouden is het niet? Namens het gehele team willen we de kijkers bedanken voor hun enthousiasme en toewijding. Zonder jullie is dit alles niet haalbaar.


Met mede-bloggers, filmmakers, moderators en IFG-medewerkers trekken we er binnenkort op uit met een boottocht door de mooie Alde Feanen en gaan we vast de uitgevlogen zeearend jongen tegenkomen. Ook een keer mee met een vaartocht door het gebied van de zeearend? Vanaf 1 juli worden er weer vaartochten georganiseerd! Houd de website van It Fryske Gea in de gaten. Vanuit het open veld groeten we u en graag tot ziens!

Foto's: Meino Zondervan

It Fryske Gea

It Fryske Gea is de provinciale vereniging voor natuurbescherming in Fryslân. We hebben als doel de bescherming, het behoud en ontwikkeling van natuur, landschap en cultureel erfgoed. Op het moment beheren we meer dan 60 verschillende natuurgebieden met een totale oppervlakte van 20.000 hectare. Dit doen we niet alleen. We worden gesteund door 37.000 leden! Bezoek de website van It Fryske Gea


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs