Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Een Oorwurm

Roos Tol | zaterdag 22 juni 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 937x

Waarschuwing. Ik zadel u mogelijk op met een oorwurm. En die oorwurm begint zo: “Daar kwam een muis gelopen, een muis aan allen gelijk. ’t Was om het koren te slopen, wij geven de muis gelijk. De muis in het koren verlo-ho-ren... “

Kent u het, dit zogeheten Stapel-liedje? Ik leerde het zingen bij de padvindertjes, maar naar het schijnt is het ook iets voor op de Vrije School en waarschijnlijk op nog zeer veel andere plaatsen in zwang. Het blijft lekker in je hoofd hangen. Een echte oorwurm.
Het gaat verder:
“… O ratten en muizen, en wij zijn hier gezellig bijeen, en gaan nog niet verhuizen, o ratten en muizen.”

Stapelen

Vervolgens komt er een rat, om de muis te slopen. Dan een kat, om de rat te slopen. Na de kat een hond, na de hond een stok. Steeds voeg je het volgende woord toe aan wat er in het koren verloren gaat; “de muis en de rat en de kat en de hond en de stok in het koren verlo-ho-ren, o ratten en muizen…”.
Wat in hemelsnaam, zo denkt u nu, heeft dit te maken met deze voedertafel?


Wat we zien

Toen de webcam hier opende, wist ik alleen wat er genoemd wordt bij de locatie-informatie onderaan van hier waargenomen soorten: grote bonte specht, groene specht, koolmees, pimpelmees, merel, holenduif, vink, keep en een eekhoorn.
De groene specht en de keep heb ik zelf niet gezien, maar gaandeweg stapelen de soorten zich op. Roodborst, kauw, kraai, mus, gaai, sperwer, nijlgans. Vergeet ook de ongevleugelden niet; muis, rat, konijn, egel, kat – heb ik ze nu allemaal? En dan hebben we nog het kikkerkoor op de achtergrond. Vind ik er ook bij horen.
Ik vermoed dat als we jaarrond mochten meekijken, er nog veel meer soorten kunnen worden aangevinkt. Vogels op doortocht misschien wel. Een dwaalgast. Uilen?


Blijven kijken

Kortom, het verveelt nooit, zo’n voederplek. Trouwens, zelfs met elke dag dezelfde bezoekers verveelt het niet. Er komen jongen bij, er wisselen paartjes, alles gaat lekker door zoals het nu eenmaal gaat.
Hoe verliep het met de meute in het koren? Na de muis en de rat en de kat en de hond en de stok en het vuur en het water, de koe, de slager en de duivel… kwam de muis. Zingt u rustig verder, ik ga nog even naar de voedertafel kijken.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs