naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Slechtvalk

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Uitgevlogen

Lepelaar

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Eerste vliegoefeningen jonge huiszwaluw   *   Hoe zal het de jonge vogels vergaan in deze tropische dagen?   *   Vierde zwaluwjong groeit als kool   *   Vandalen? Of gewoon slimme vogels..   *   Voor alle vaders❤️
Toon alle blogs & vlogs

Door Renée

Een oogje in het zeil houden

Renée | woensdag 7 maart 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 398x

Er wordt gezegd dat de kleur ogen van een uil aangeeft wanneer ze jagen. Het bekende ezelsbruggetje is: gele ogen -> dagjager, oranje ogen -> schemerjager, zwarte ogen -> nachtjager. Maar is dat zo?
konijnuil-oehoe-bosuil (RD)

Zwart, oranje of geel

De bosuil heeft zwarte ogen. Volgens het ezelsbruggetje betekent zwarte ogen dat de bosuil een echte nachtjager is. Wij kunnen bevestigen dat een bosuil alleen ´s nachts jaagt.  Op de beelden van afgelopen jaren hebben we geen enkele keer een prooioverdracht in daglicht gezien. Alle prooien werden gebracht in het donker. In het geval van onze bosuil kunnen we dus zeggen dat dit ezelsbruggetje klopt.

Voor het ezelsbruggetje is echter geen wetenschappelijk bewijs. Er is namelijk ook een aantal  uitzonderingen. Zowel de ransuil, met opvallende oranje-gele ogen, als de ruigpootuil (lichtgele ogen) zijn uitgesproken nachtjagers. De steenuilen, met hun gele ogen, jagen vooral in de schemering en in het donker.

Maar wat is dan wel bewezen in de wetenschap?

De grootte van de pupil heeft invloed op het kunnen zien in het donker. De pupil van een bosuil kan bijna 2x zo groot worden als die van een mens. Hoe groter de pupil, hoe meer licht binnen kan komen in het oog. Ook het aantal lichtgevoelige cellen op het netvlies is van belang. Het aantal lichtgevoelige cellen bij een bosuil ligt veel hoger dan het aantal bij een mens of bij vogels die overdag jagen. Een grote pupil en veel lichtgevoelige cellen op het netvlies zorgen dus voor een goed zicht in het donker voor de bosuil.

De ogen van een uil zitten vast in hun oogkas. Dat betekent dat een uil dus eigenlijk alleen maar vooruit kan kijken. Om toch om zich heen te kunnen kijken, kan een uil zijn kop 270° draaien. Op het clipje "toch nog in beeld¨ is goed te zien hoe V (vrouw bosuil) een oogje in het zeil houdt.

Renée


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht