naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Slechtvalk

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Uitgevlogen

Lepelaar

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Derde zwaluwjong redt het ook niet...   *   Voor alle vaders❤️   *   Aan tafel bij de ooievaars   *   Seizoen lepelaars, in 5 minuten   *   Twee jonge huiszwaluwen dood door het slechte weer
Toon alle blogs & vlogs

Door Renée

Een ogenblik

Renée | woensdag 23 mei 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 356x

Aan het einde van elke aflevering van ¨De Fabeltjeskrant¨ wenste Meneer de Uil de kijkbuiskinderen een goede nachtrust toe. Dit deed hij met een omgekeerde knipoog: zijn ogen waren gesloten en hij opende zijn rechteroog.
Biskuuk

Betekenis van "knipperen" (bron: Wikipedia)

Knipperen is een natuurlijke functie van het oog. Om het oog vochtig te houden en te beschermen tegen vuil, wordt het ooglid regelmatig kortdurend gesloten en weer geopend. Het knipperen met het oog gebeurt in een reflex. Een knippering duurt tussen de 3 en 4 tienden van een seconde.

Bij elke oogknipper zetten de hersenen een deel van het visuele systeem uit. Dat verklaart waarom zoveel mensen zich niet bewust zijn van het knipperen van hun ogen. Op dat moment komen er geen beelden en licht binnen, maar toch ervaart niemand dat het even helemaal donker wordt.

Een derde ooglid

De ogen van een uil worden beschermd door drie oogleden. Het onderste en bovenste ooglid om het oog te kunnen sluiten. Het knipvlies, het derde ooglid, om het oog schoon en vochtig te houden (mooi te zien in het clipje van Emil). Dit vlies heeft ook een beschermende functie tijdens het jagen. Het is een doorzichtig vlies waardoor het "knipperen" niet voor een onderbreking van het licht zorgt. Zo verliezen ze bijvoorbeeld hun prooi niet uit het zicht.

Knipoog

Nu Kuukeen al ergens hoog en droog in een boom zit, zal het helaas niet lang meer duren voordat Biskuuk ook de kast verlaat. Vandaag liet Biskuuk nog wel even zijn mooie knipoog bewonderen (zie clip: "Laatste knipoog?") Wie weet wat dit kuiken vanavond van plan is...

Zoals Meneer de Uil altijd zei: ¨en straks maar knus naar jullie warme nestjes, en denk erom, oogjes dicht en snaveltjes toe, slaap lekker" ;-)

Maar niet voordat je nog (even) hebt gekeken en genoten van Biskuuk in de kast, want het kan in een ogenblik voorbij zijn...

Renée


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht