Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs
Een nest met koolmeeseieren (Lysanne Snijders)

Door Peter de Vries
NIOO-KNAW

Een noord-zuid ei gradiënt

Peter de Vries, NIOO | maandag 3 april 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1482x

Hiep hoi, er is gekozen :) De Beleef de Lente kast is ook dit jaar door een Koolmezen paartje uitgekozen als de plek om hun nest te gaan bouwen. Het blijft onverminderd spannend; hoe gaat het nu verder?

Het broedseizoen is voor de Koolmezen nu echt begonnen. Niet alleen de webcam-Koolmezen zijn aan het nestelen. In het hele land zijn de Koolmezen druk bezig hun nestje te bouwen. En een klein deel van de Koolmezen heeft zelfs al eieren. 

 

Een klein rondje langs de velden geeft het volgende overzicht. Op de Hoge Veluwe van 440 kasten het afgelopen weekend redelijk wat nestbouw en nog maar één nest met eieren. In de omgeving van Maastricht en Antwerpen zijn veel nesten met eieren, maar in het Liesbosch (bij Breda) valt dat weer heel erg mee. En in Oosterhout (gemeente Overbetuwe) afgelopen vrijdag al negen nesten met eieren (op de 150 nestkasten). 

 

In de bosgebieden waar het NIOO haar Koolmezen onderzoek doet zijn er altijd een paar die voorop lopen. Oosterhout is zo'n voorbeeld van een bos dat altijd al heel vroeg in het seizoen nesten met eieren heeft. En ons onderzoekbos op Vlieland loopt dan weer helemaal 'achter'. Daar duurt het nog wel drie weken voordat daar nesten met eieren te vinden zijn. Er loopt dus eigenlijk een soort noord-zuid Koolmees-ei gradiënt door Nederland.   

 

De Beleef de Lente Koolmeesjes zijn op het moment dat ik dit schrijf druk bezig hun nest te bouwen. Waarschijnlijk kunnen we hier over een goede week de eerste eieren verwachten. En ook de mezen uit mijn twee vorige blogs bouwen ijverig verder aan hun nest. Maar daarover in een later blog zeker meer! 

 


NIOO

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek. Met meer dan 300 onderzoekers en studenten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De NIOO-ers bestuderen organismen, populaties, levensgemeenschappen en ecosystemen. Samen onderzoeken ze de volle breedte van planten-, dier- en microbiële ecologie, zowel op het land als in het water. Bezoek de website van NIOO


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs