Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Een nieuwe soort bij Beleef de Lente

Mark Hessels | zaterdag 11 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 789x

Veel soorten strijden om de eer van koning(in) van de lente, maar zonder al die anderen tekort te doen kan de lente toch echt niet beginnen voordat de trekvogels weer teruggekeerd zijn. Pas als ook de gekraagde roodstaart terug op ons erf is mag van mij de lente losbarsten.
Luchtbeeld van de nieuwe lokatie (beeld uit vlog van Dieuwertje)

VEEL TE VERTELLEN

We hebben een nieuwe soort, een nieuwe locatie en een nieuw team Gekraagde Roodstaart. Veel te vertellen dus, dus laten we maar gewoon bij het begin beginnen.

 

BOSVOGEL OF ERFVOGEL ?

De meeste mensen kennen de gekraagde roodstaart als een typische bosvogel. In de oost-Achterhoek kun je echter bijna geen boomrijk erf oprijden of je komt er een gekraagde roodstaart tegen. Wij horen ook bij de gelukkigen die deze prachtvogel ieder jaar op ons erf hebben en dit jaar voor het eerst met een camera op de nestkast gericht; extra spannend dus hoe dit broedseizoen gaat verlopen.

 

DE LOCATIE IN VOGELVLUCHT

De camerakast hangt in een hooiberg. In deze hooiberg hebben ze vorig jaar 2 succesvolle nesten achter elkaar gehad in 2 verschillende kastjes. Nu dus maar duimen dat ze het nieuwe camerakastje net zo aantrekkelijk vinden.

In deze hooiberg wonen nog heel wat meer beesten. Eén van de spannendste buren is waarschijnlijk de kerkuil-familie, maar vorig jaar zijn ze toch echt zelf op 3 meter van deze buren gaan broeden terwijl er nog andere keuzes genoeg zijn op het erf.

De kerkuilenfamilie draait ook mee in Beleef de Lente en een tijdje terug is er een prachtig filmpje gemaakt om de locatie een beetje toe te lichten. Als je naar deze Vlog gaat krijg je gelijk ook een goede indruk van de leefomgeving van de gekraagde roodstaart.

(link naar de vlog over onze locatie)

Er is ook nog een filmpje wat verder ingaat op de gekraagde roodstaart en zijn nestlokatie, onder de titel 'Ra, ra, wie ben ik?'.

 

TEAM GEKRAAGDE ROODSTAART

Zoals bij alle vogels van Beleef de Lente is er een heel team vrijwilligers bezig achter de schermen om filmclipjes te maken, blogs te schrijven, vragen te beantwoorden of om mee te draaien in de chats. Voor de gekraagde roodstaart zijn we met zijn 6-en. Saskia, Puk en ik (Mark) zullen de blogs verzorgen. Nina is onze clipmaker en Ali en Jasper draaien mee in de chats. De komende tijd ga je ons allemaal wel op een of andere manier voorbij zien komen.

 

HET GAAT ECHT BEGINNEN

Wij stonden al weken te trappelen om te mogen beginnen en afgelopen week kwamen eindelijk de eerste meldingen binnen dat hij overal in Nederland gezien werd en gisteren werd ons wachten eindelijk beloond en landde de eerste gekraagde roodstaart op ons erf.

Zoals alle voorgaande jaren had hij geen tijd te verliezen en begon meteen al zingend zijn territorium af te bakenen en nestkastjes te inspecteren en.... ja, hij vindt het camerakastje erg mooi en interessant. Het bewijs staat op de mooie clip van Nina: 'kastinspectie'.

De nieuwe woning met camera in de uitbouw (en kerkuilenkast op de achtergrond) (Foto: Mark Hessels)

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Gekraagde roodstaart Alle Beleef de Lente blogs